Ads

Νέο ιστορικό υψηλό στις 663 μονάδες βάσης κατέγραψε το πρωί το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σύμφωνα με το Reuters, καθώς νέες δηλώσεις από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας για τη στήριξη ή μη από τη Γερμανία του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,86%, σημειώνοντας νέα χαμηλά έτους. Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στηρίζονται πλέον στις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, το απόγευμα της Δευτέρας, η οποία, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «η Γερμανία θα βοηθήσει, αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάθος χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της».

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι αποσύρθηκαν οι τιμές από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων μετά τους φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι έχει «εμπιστοσύνη» στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «δεν αποτελεί επιλογή» και πως οι δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σπέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές.

Ads

Ωστόσο, η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει, όπως είπε η κ. Μέρκελ, με βασική προϋπόθεση την παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου και τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για περαιτέρω μέτρα μείωσης δαπανών. «Χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα μαζί με επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης δαπανών. Η Γερμανία θα βοηθήσει εάν εκπληρωθούν οι κατάλληλοι όροι. Η Γερμανία νιώθει τεράστια ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ» υπογράμμισε.

«Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για μία χρονιά αλλά για αρκετά έτη, τότε υπάρχει πολλές πιθανότητες να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ για όλους μας» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε, που εκτόξευσαν τα spreads, ήταν ότι η Γερμανία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και αν το κάνει τώρα απλώς θα μειώσει την πίεση προς τη χώρα για λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς το μέλλον του ευρώ έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται σκληρότερα μέτρα από την Ελλάδα για να λάβει οικονομική βοήθεια, τονίζοντας ότι η απάντηση για οικονομική βοήθεια μπορεί να είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Σήμερα, ο Σόιμπλε συναντήθηκε με τους ηγέτες του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού για να συζητήσουν για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε ότι «όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.

«Ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες» υπογράμμισε.

Ανησυχία και επιπλέον όροι

Έναν ακόμα όρο θέτει η Γαλλία για την παροχή βοήθειας. «Πιθανή παύση πληρωμών από την Αθήνα θα σταματούσε αυτόματα τη βοήθεια προς τη Ελλάδα» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Kριστίν Λαγκάρντ σε γαλλική εφημερίδα. Ακόμα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει, αλλά είναι πεπεισμένη ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 3 Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία το γαλλικό τμήμα του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας σήμερα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Xρηματοοικονομικού Φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι διαμάχες και οι διάλογοι που γίνονται στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ότι γίνονται για τα μάτια της κοινής γνώμης» και πρόσθεσε ότι «η ώρα για να τεθούν οι τελικοί όροι του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα έχει πλέον έρθει».

Από την πλευρά του, ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, σημείωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχουν προθεσμίες» για την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Πρόσθεσε επίσης ότι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, χωρίς ρίξεις.

Την ανησυχία του για τη γερμανική αντίδραση εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Ο Φρατίνι, από το Λουξεμβούργο, όπου πρόκειται ν΄αρχίσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός» για να βοηθήσει σ΄αυτό.

«Εάν δεν το καταφέρουμε, ίσως μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών να είναι απαραίτητη», προειδοποίησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έγκριση του ελληνικού πακέτου βοηθείας ίσως πάρει περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμένεται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί.

«Σύντομα και καλά» θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ, με θέμα το ελληνικό εξωτερικό χρέος, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγκάντο, δήλωσε ότι το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο, που θα συνοδεύεται από ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα στοιχείο που να αφορά το συνολικό ποσό οικονομικής βοήθειας που μπορεί να λάβει η Ελλάδα εντός των επόμενων τριών χρόνων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, απηύθυνε έκκληση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία να μην κωλυσιεργούν πλέον με την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, γεγονός που βλάπτει τόσο την πιθανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει όσο και την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».

Απαραίτητη χαρακτήρισαν την άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, οι οποίοι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόνισε από τη Βιέννη ότι «Η Αυστρία υποστηρίζει την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης».

Στρος Καν – Παπακωνσταντίνου συμφώνησαν και συνεχίζουν…

Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Όλοι γνωρίζουμε την πορεία του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, πώς έχει λειτουργήσει σε άλλες χώρες. Δεν είναι μία μονοδιάστατη πορεία, έχει επιτυχίες και αποτυχίες. Εγώ δεν κρίνω το σύνολο της πορείας του. Κρίνω τις προτάσεις που έχει κάνει για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πω ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το Δ.Ν.Τ. έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση. Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία. Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία» συνέχισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Χθες, Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το τελικό σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαϊουκαι ότι μόλις παρουσιαστεί το «σκληρό και αυστηρό τριετές πρόγραμμα» θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού (ΕΕ, ΔΝΤ), χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει πτυχές του σχεδίου αλλά ούτε και το συνολικό ποσό που θα δανειστεί η χώρα.