Νέες ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης σχετικά με τους περιορισμούς στους όρους δόμησης σε περιοχές Natura διατύπωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατέθεσε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε, «τις προτάσεις που ακούστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής» και τις ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, οι ενστάσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, αναγκάζοντας την υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώσει ότι «η τελική διατύπωση θα έρθει στην Ολομέλεια».

Ads

Η νέα ρύθμιση της κ. Μπιρμπίλη που προέβλεπε ότι οι κατατμήσεις που έγιναν βάσει των τεσσάρων στρεμμάτων, θα θεωρούνται, κατ’ εξαίρεση, και μέχρι την ψήφιση του νόμου, άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα επέμειναν στις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η υπουργός αγνόησε τις προτάσεις τους.

«Μόνο το 10% των σημερινών οικοπέδων που έχουν έκταση τεσσάρων στρεμμάτων θα μπορέσουν να οικοδομηθούν», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο «μνημονεύει η υπουργός» μπορούν να χτιστούν μόνο οικόπεδα που έχουν φάτσα σε επαρχιακό ή εθνικό δρόμο 45 μέτρα πλάτος και 50 μέτρα βάθος. Ζήτησε μάλιστα επαναδιατύπωση του άρθρου 9, ώστε, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ψήφιση του νόμου οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση. Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Πρέπει να δεχθείτε τη διάταξη, όπως την ανέφερε ο κ. Ζωίδης. Διαφορετικά θα με αφήσετε να επιφυλαχθώ κι εγώ που εκπροσωπώ και την πλειοψηφία» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γιουματζίδης.

«Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 9. Για να πάρετε την έγκριση μας πρέπει να μας πείσετε από που εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθμίσεις και διεκδικείτε το αλάθητο» σχολίασε η βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη.

Ads

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, , Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε από την υπουργό να ξαναδεί την ρύθμιση «γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια ζητήματα». «Με τη ρύθμιση που φέρατε επιτρέπουμε και δεν επιτρέπουμε. Τζάμπα και βερεσέ νομοθετούμε» επισήμανε ο κ. Δριβελέγκας, υποστηρίζοντας ότι, όπως είναι διατυπωμένη η επίμαχη διάταξη, «θα καταπέσει στα δικαστήρια». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης τόνισε «θα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσω στην οικολογική χρεοκοπία».