Με ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να έχουν καλέσει σε πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 20/5 ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, καθώς και οι Ενώσεις Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και Βορείου Ελλάδας και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας ανοίγουν από σήμερα τον χορό των κινητοποιήσεων.

Ads

Σαρανταωκτάωρη απεργία για σήμερα 17 και αύριο 18 Μαΐου έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας,οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ καταγγέλλουν την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς – όπως αναφέρουν – «δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, προς ιδιώτες- Εταιρείες Αναδόχους του Έργου των ΚΕΠ για την εκπαίδευση του προσωπικού του θεσμού, όταν η χώρα βρίσκεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση».

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους με αίσθημα ευθύνης να συμμετέχουν μαζικά στην παραπάνω κινητοποίηση και να είναι έτοιμοι για κλιμάκωση, σκεπτόμενοι πάντα ότι στις δύσκολες ώρες που ζούμε η δυναμική αντίδραση είναι το μόνο μέσο άμυνας, αντίστασης και διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων μας και ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια τη δική μας και των οικογενειών μας» συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ στην ανακοίνωσή τους.

Ads

Την ίδια στιγμή, σε 24ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν αήμερα, από κοινού, οι Ενώσεις Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και Βορείου Ελλάδας, (ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ).

Στάση εργασίας από τις 06.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιεί και η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ).

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ και της ΕΤΙΤΒΕ «μετά το αδιέξοδο που οδήγησε η αδιαλλαξία της εργοδοτικής πλευράς και στον δημόσιο διάλογο, η επιτυχία της 24ωρης απεργίας είναι πλέον μονόδρομος». Οι ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ υπογραμμίζουν ότι «από την επιτυχία της απεργίας μας αυτής θα εξαρτηθεί και το αν αύριο θα έχουμε δουλειά. Η απόρριψη της πρότασής μας να μην μας δώσουν φέτος αυξήσεις αλλά να διασφαλίσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και η άρνησή της τελευταίας μας πρότασης στον Δημόσιο διάλογο που ήταν να αναστείλουμε την απεργία μας και να πάμε κοινή συναινέσει στην Διαιτησία, δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους που είναι η πλήρης εργασιακή απορρύθμιση του χώρου και οι ανεξέλεγκτες, χωρίς κοινωνικό κόστος απολύσεις».

Παράλληλα, ζητούν από από αρχισυντάκτες, προϊσταμένους τμημάτων, δημοσιογράφους και παρουσιαστές ειδησεογραφικών εκπομπών «να μη δεχτούν να καθίσουν μπροστά σε κάμερες που πίσω τους εργάζονται απεργοσπάστες ή βρίσκεται στημένος απεργοσπαστικός μηχανισμός (…) και να μην υποκαταστήσουν τεχνικούς αν τους ζητηθεί να το πράξουν. Η επιτυχία της απεργίας είναι ζήτημα τιμής, αξιοπρέπειας και επιβίωσης για όλους τους τεχνικούς».

Η ΕΤΕΡ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «στη συνάντηση που έγινε για την κατάρτιση ΣΣΕ στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς απάντησαν αρνητικά στην πρόταση του Μεσολαβητή για μηδενικές αυξήσεις και μηδενικές απολύσεις. Μετά από αυτά είναι κατανοητό από τον καθένα μας ότι οι εργοδότες, υποβοηθούμενοι από την κυβέρνηση που, με την αντεργατική της συμπεριφορά, τους κλείνει καθημερινά και συνεχώς το μάτι, θέλουν τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας, δικά τους. Οι μάσκες έπεσαν. Επιδιώκουν την οικονομική μας εξαθλίωση και ετοιμάζονται να γεμίσουν τις λίστες ανέργων» .

Τα αιτήματα της ΕΤΕΡ είναι η άμεση υπογραφή της ΣΣΕ σύμφωνα με την «από 22/01/2010 καταγγελία -πρόσκληση προς διαπραγματεύσεις καθώς και η επαναπρόσληψη του συνδικαλιστικού της εκπροσώπου στο Rock FM.

Συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε σήμερα η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), η οποία έχει αποφασίσει επιπλέον 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη, που θα ξεκινήσουν το βράδυ της επόμενης Δευτέρας.

Στις 20 Μαΐου αποφάσισαν να απέχουν μαζικά των καθηκόντων τους και οι δικηγόροι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την επιχειρούμενη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος, την υπονόμευση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου, τις ρυθμίσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς και την πλήρη εγκατάλειψη της Δικαιοσύνης».

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρει ότι οι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 17η Μαΐου κινητοποιήσεις της, «λόγω έκτακτης συγκυρίας, αναβάλλονται για τις επόμενες ημέρες». Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο κλάδος παραμένει σε θέσεις μάχης, «για να μην επιτραπεί στο σχέδιο «Καλλικράτης» να γίνει ο Δούρειος Ίππος, μέσα από τον οποίο θα περάσουν σχέδια για διάλυση των λαϊκών αγορών».