Επανέρχεται το ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων καθώς αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη. Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να διαμορφωθεί μια υλοποιήσιμη πρόταση για το ζήτημα των συμβασιούχων η οποία θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση.

Ads

Οι επαφές μεταξύ των συνδικαλιστών ξεκίνησαν μετά τη λήξη της κατάληψης του δημαρχείου της Αθήνας από τους συμβασιούχους που ακολούθησε την ευνοϊκή για εκείνους απόφαση του Αρείου Πάγου. Καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε στο εξωτερικό οι εργαζόμενοι που εναγωνίως αναζητούν απαντήσεις ενημερώθηκαν από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, Θ. Λιβάνιο.

Η συνάντηση, ωστόσο, έρχεται, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» μετά από σειρά τεσσάρων αρνητικών αποφάσεων με πιο πρόσφατη αυτή της 5ης Μαΐου, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία 206 συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, στην πλειονότητά τους οδηγοί απορριμματοφόρων και μικρό τμήμα εργατών του Δήμου Αθηναίων, ζητούσαν προσωρινή δικαστική προστασία για να παραμείνουν στη δουλειά τους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ενάμισι μήνα, αφότου το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν θετικό για καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες διεκδικούν τη μονιμοποίησης τους, μετά από συνεχών συμβάσεων εργασίας διάρκειας μιας ημέρας. Ο Άρειος Πάγος ξεπέρασε το θέμα της Συνταγματικής απαγόρευσης για μετατροπή συμβάσεων εργασίας σε αορίστου, με το δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες συμβασιούχοι είχαν προϋπηρεσία πριν από το 2001.

Οι 206 συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους , αν μη τι άλλο εν αναμονή της κοινοποίησης της απόφασης. Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» ο δήμος Αθηνών έχει ήδη καταθέσει άτυπα στην κυβέρνηση πρόταση να μείνουν οι συμβασιούχοι στις εργασίες τους λόγω των έκτακτων αναγκών που προκαλούν τα μέτρα για το ιστορικό κέντρο της πόλης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με κυβερνητικά στελέχη και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθεί η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με το ζήτημα των συμβασιούχων, προτάσσοντας ως σημαντικό να υπάρχει ικανός αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ads

Συντονιστής των μέτρων πάντως έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, με τον οποίο εκκρεμεί συνάντηση εντός των επόμενων ημερών. Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» πάντως οι συμβασιούχοι φέρεται να θεωρούν μικρή την πιθανότητα να συναινέσει ο κ. Πάγκαλος στην τριετή παράταση των συμβάσεων την ώρα που γίνεται συζήτηση για απόλυση μόνιμων υπαλλήλων. Εξετάζεται, ωστόσο, και η μεσολάβηση του Δήμου ώστε να ενταχθούν συμβασιούχοι που χάνουν τη δουλειά τους στο ταμείο ανεργίας, καθώς όντας συμβασιούχοι έργου, παρόλο που δουλεύουν πολλά χρόνια, δεν είναι δικαιούχοι.