Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου περί τανκς. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

«Πιστεύω πως όλοι σε αυτή την αίθουσα είμαστε απόλυτα σίγουροι πως η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή ποτέ… Πιστεύω πως σε αυτό συμφωνούμε όλοι», επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος, σχολιάζοντας ουσιαστικά δηλώσεις που είχε κάνει πριν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ακρότητας… τρομοκρατικού χαρακτήρα απειλές που πρώτη φορά ακούγονται σε κοινοβουλευτική διαδικασία, ότι αν δεν ψηφιστεί ένας νόμος θα έρθουν τα τανκς και θα έχουμε νεκρούς. Ο Λαός έχει μνήμη και ξέρει πως τανκς και νεκρούς είχαμε όταν στην εξουσία ήταν συνταγματάρχες και όχι εκλεγμένες κυβερνήσεις».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως «Θα ήταν ευτύχημα αν το Σώμα αποδεχόταν όμοθυμα ως θέση του Σώματος αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Βουλής… Ας κλείσουν αυτές οι συζητήσεις…».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης συνέστησε στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να προσέχουν πολύ τις δηλώσεις τους γιατί οι καιροί είναι πονηροί και μπορεί ακούσια ή από παρεξήγηση να προκαλέσουν πανικό, έστω από παρεξήγηση σε μια ευαίσθητη περίοδο. Αναφερόμενος ειδικά στον κ. Πάγκαλο, σημείωσε ότι έχει έναν μεταφορικό και ειρωνικό λόγο «κατά την ελληνική έννοια», όμως σε αυτή την κατάσταση της γενικευμένης ανασφάλειας το νόημα των λεγομένων αντιστρέφεται και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συνειρμούς την κοινή γνώμη, στους επενδυτές.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε πως δηλώσεις σαν κι αυτές του κ. Πάγκαλου δεν βοηθούν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Μιλώντας στο ρ/σ Flash, επισήμανε πως «Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική μας ομάδα, ο λαός και η χώρα δίνουν τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση, δε χρειάζονται τέτοιες προσεγγίσεις».