Ο κ.Σαμαράς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πρωτοφανή, ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση» που «σάρωσε όσα μας πήγαιναν πίσω». Εμφανίστηκε ενωτικός, ευχαριστώντας προσωπικά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο επειδή ήταν εκείνος που «άνοιξε τον δρόμο για εκλογή από τη βάση» και επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι ο τελευταίος θα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο νέο σύστημα εξουσίας της Ρηγίλλης.

Ads

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε και την «Ντόρα» όπως την αποκάλεσε με το μικρό της όνομα για την αποδοχή της νίκης του. «Νικήσαμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Δεν με νοιάζει ποιον ψήφισε ο καθένας, δεν με νοιάζει ποιον στήριξε. Θα είμαστε όλοι μαζί» τόνισε για την προεκλογική μάχη φροντίζοντας να στείλει μήνυμα και για την επόμενη ημέρα: «Η βάση δεν θα ανεχθεί υπονόμευση της ενότητας», επεσήμανε.

Δηλώσεις Μπακογιάννη

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη για την εκλογή του όπως και με τον κ. Ψωμιάδη για τον αγώνα του. «Σήμερα η βάση της Ν.Δ. εξέλεξε το νέο αρχηγό του κόμματος. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή… Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους καθώς και όλους όσους με στήριξαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα κομματικά στελέχη, τα στελέχη της Τ.Α, τους συνδικαλιστές, τους οννεδίτες και όλα τα άλλα στελέχη που στάθηκαν δίπλα μου. Ξεκινά σήμερα ένα νέο κεφάλαιο για τη ΝΔ. Η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ένα σύγχρονο, ισχυρό, κεντροδεξιό κόμμα… Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες», πρόσθεσε.

Ads

Παρών και για την επόμενη μέρα δηλώνει ο Ψωμιάδης που φιλοδοξεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων στην ΝΔ, Η δήλωση του έχει ως εξής:

«Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία.

Προσωπικά, σ’ αυτόν τον αγώνα μέτρησα τους φίλους μου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα.

Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου.

Η ΝΔ κέρδισε σήμερα την πρώτη μάχη στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Είναι τώρα η ώρα, να «καθαρίσουμε» το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει.

Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση.

Εύχομαι ο νέος πρόεδρος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, να ξαναβάλει το κόμμα μέσα στην κοινωνία ώστε να συνταχθούμε όλοι στο πλευρό του και να αγωνιστούμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

Περισσότεροι από 400.000 πολίτες υπολογίζεται ότι προσήλθαν να ψηφίσουν για τον αρχηγό της ΝΔ. Από αυτούς, οι 246.000 ψήφισαν online και οι υπόλοιποι με τον παραδοσιακό τρόπο, λόγω των προβλημάτων στο online σύστημα.

Νωρίτερα, προβλήματα δημιουργήθηκαν από την πτώση του online συστήματος και η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι τις 21:30. Ο Π. Ψωμιάδης δεν αποδέχτηκε τη χειρόγραφη ψηφοφορία και ψήφισε μόλις στις 5 το απόγευμα Νέο παράθυρο αφού κατήγγειλε και τραμπουκισμούς σε βάρος της υποψηφιότητάς του.

Αντιδρά ο Ψωμιάδης

Πόλωσε το κλίμα ο Π. Ψωμιάδης καθώς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με χειρόγραφες καταστάσεις, λόγω της πτώσης του on line συστήματος.

«Μια τέτοια διαδικασία καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα και δεν εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας», τονίζει στην επιστολή του.

Νωρίτερα ο κ. Ψωμιάδης, δεν δέχθηκε να ψηφίσει με καταστάσεις, ενώ κατήγγειλε και τραμπουκισμούς εις βάρος της υποψηφιότητάς του. Ψήφισε κατά την τρίτη επίσκεψή του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», λίγο μετά τις 17:00, συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια. Νέο παράθυρο

«Προσπάθησα ενάμιση μήνα να μείνω μακριά από οξύτητες, από αιχμές και την εμπόλεμη ζώνη. Μίλησα για ενότητα. Επισήμανα την προηγούμενη Τρίτη για πιθανά προβλήματα γιατί εγώ αυτά εισέπραττα από την περιοδεία μου που έκανα σε όλη την επικράτεια. Σήμερα δικαιώνομαι. Εύχομαι η οργανωτική επιτροπή να βρει τη λύση. […] Καταγγέλλω σήμερα τραμπουκισμούς, ακόμα και εδώ στο Βελλίδειο. Υπάρχουν εγκάθετοι εδώ και δύο μέρες, και σήμερα, που λένε μην ψηφίζετε Ψωμιάδη. Υπάρχουν εγκάθετοι που δεν δίνουν ψηφοδέλτια Ψωμιάδη, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υπάρχουν εγκάθετοι, μπράβοι, που εκφοβίζουν. Υπάρχουν εγκάθετοι που δεν επιτρέπουν σε δικούς μου ανθρώπους να πλησιάσουν τα εκλογικά κέντρα. Αύριο θα πάρω τις αποφάσεις μου. Κάποιοι ενοχλήθηκαν. Θα μιλήσω και αλίμονο».

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Ψωμιάδης με γραπτή δήλωση του έστειλε συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ. και συνεχάρη την Ντόρα Μπακογιάννη για την «ενωτική της στάση».

Όπως αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Ψωμιάδης «σ’ αυτόν τον αγώνα μέτρησα τους φίλους μου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα».

Αναφορικά με τη προεκλογική μάχη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε: «Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου».

Τέλος αναφορικά με το μέλλον της γαλάζιας παράταξης αναφέρει στη δήλωση του: «Η ΝΔ κέρδισε σήμερα την πρώτη μάχη στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Είναι τώρα η ώρα, να «καθαρίσουμε» το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει. Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση».

Ένταση στο εκλογικό κέντρο της Λάρισας

Ένταση επικράτησε λίγο πριν από το κλείσιμο της κάλπης στο εκλογικό κέντρο της Λάρισας, στο γυμναστήριο Βαρέων αθλημάτων της πόλης. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, μέλη της φοιτητικής νεολαίας της Ν.Δ (ΔΑΠ- ΝΔΦΚ) υποστηρικτές των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθούν μηνύσεις εκατέρωθεν.

Προδόθηκαν από το on line σύστημα

Περίπου στις 11.30, υπήρξε πτώση του on line συστήματος με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος να δηλώνει ότι «το τεχνικό πρόβλημα, όσον αφορά τη συνέχεια λειτουργίας του συστήματος, οφείλεται στο δίκτυο του ΟΤΕ. Οι καθυστερήσεις αντιμετωπίζονται ήδη σε συνεργασία με τον ΟΤΕ». Ερωτηθείς εάν αυτό (το πρόβλημα) εγκυμονεί κινδύνους διπλοψηφίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε αρνητικά: «Το σύστημα θα ελεγχθεί, έχει προβλεφθεί και δεύτερος τρόπος τσεκαρίσματος».

«Άψογη είναι η λειτουργία του δικτύου του» τονίζει ο ΟΤΕ και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης για το πρόβλημα και τονίζει ότι «το πρόβλημα οφείλεται σε σφάλμα του λογισμικού της εταιρίας, η οποία έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη της εκλογικής διαδικασίας της Νέας Δημοκρατίας».

Λίγο μετά τις 14.00′ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοίνωσε ότι το σύστημα έχει επανέλθει κατά το 95%. Μέχρι την επίλυση του προβλήματος η διαδικασία συνεχιζόταν με την χειρόγραφη καταγραφή των ονομάτων.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να παραταθεί αρχικά κατά μία ώρα η ψηφοφορία ενώ στις 18:00 ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία παρατείνεται έως τις 9.30 το βράδυ, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων που έχει προσέλθει στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, στις 19:00 είχαν ψηφίσει πάνω από 300.000 άτομα, ενώ η ψηφοφορία συνεχίστηκε με χειρόγραφες καταστάσεις σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπου το σύστημα δεν επανήλθε.

Οι δύο επικρατέστεροι

Στο γραφείο του στην οδό Βασ. Σοφίας μετέβη μετά τις 10 το βράδυ ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή μίλησε πολιτικά και μίλησε για ιδεολογία. Εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του που, όπως είπε, ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ και είπε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παράταξη.

Η Ντορα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το βράδυ τη Ρηγίλλης και είχε συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή των εκλογών, στην οποία επισήμανε τις οργανωτικές ατέλειες της διαδικασίας της ψηφοφορίας. «Μίλησε η βάση», είπε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την υπομονή που επέδειξε και τη μαζική συμμετοχή του.

Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη δυσλειτουργία που προέκυψε από την πτώση του on line συστήματος ζήτησαν υπομονή από τους ψηφοφόρους.

Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Αντώνης Σαμαράς από την Πύλο της Μεσσηνίας, δήλωσε :«Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και κατακτούν την ελπίδα. Από αύριο ξεκινάει μια νέα εποχή και για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα μας»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, από το κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Αυτούς τους δύο μήνες είπαμε και ακούσαμε πολλά. Σήμερα μιλάνε οι πολίτες. Σήμερα μιλάει η καρδιά , το φιλότιμο και η συνείδηση του Νεοδημοκράτη. Καλώ όλους να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράταξής μας, η οποία θα σημάνει το νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα το οποίο είναι ελπιδοφόρο για τη Νέα Δημοκρατία. Θα αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά. Την κεντροδεξιά που ονειρευόμαστε , την κεντροδεξιά που μπορεί να είναι χρήσιμη στην Ελλάδα.»

Ο απερχόμενος και τα στελέχη

Τη Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το βράδυ στο γραφείο της ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η εκλογική διαδικασία έχει ένα καλό και ένα κακό στοιχείο. Το καλό, είπε, είναι η υψηλή συμμετοχή και το δυσάρεστο ότι ταλαιπωρήθηκε και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται ο κόσμος. «Γιατί, πράγματι, οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν είχαν οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντέξουν αυτή την πολύ μεγάλη συμμετοχή», σημείωσε και ανέφερε ότι ακόμα και μετά τις 10 το βράδυ, υπήρχαν ουρές και αρκετοί δεν είχαν καταφέρει να ψηφίσουν.

Έφερε ως παράδειγμα εκλογικά τμήματα στα νότια προάστια που είχε επισκεφθεί νωρίτερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει αφού οι κάλπες παραμένουν ανοιχτές στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. «Έχει σημασία ο κόσμος ο δικός μας να μην απογοητευτεί επειδή δεν κατέφερε δύο-τρεις φορές να ψηφίσει», κατέληξε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, υπήρξε λιτός, λέγοντας το πρωί: «Εύχομαι και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία ενωμένη, δυνατή, υπό τη νέα ηγεσία της, θα πρωταγωνιστήσει και πάλι, όπως της ταιριάζει, στα δημόσια πράγματα της χώρας»,.

Για ιστορική μέρα για την παράταξη μας αλλά και για την ίδια την δημοκρατία στον τόπο μας έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η αθρόα προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, ψηφοφόρων και φίλων, είναι η μεγαλύτερη ενθάρρυνση για όλους μας, που έχουμε βγει μπροστά, για να ανοίξουμε διάπλατα τον αισιόδοξο ορίζοντα της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η συμμετοχική δημοκρατία πλέον είναι πραγματικότητα στην πατρίδα μας. Και προαναγγέλλει μια καινούργια εποχή για το πολιτικό σύστημα της χώρας και στην ουσία εγκαινιάζει τη νέα μεταπολίτευση».