Τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ, για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και για το 2010, υποχρέωση συλλογής περισσότερων αποδείξεων καθώς και κατάργηση του μπόνους, μείωση του πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας, μείωση συντάξεων του ΝΑΤ από 1.1.2011, καθώς και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εντός του Ιουλίου, είναι οι βασικές αλλαγές που επήλθαν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρι την ψήφισή του την προσεχή Πέμπτη.

Ads

Η «περιβόητη» τρύπα των 612 εκατ. ευρώ, για την οποία αρχικά ανακοινώθηκε επιστροφή του μόνους φόρου άνω των 300 ευρώ από όσους το είχαν εισπράξει φέτος, θα καλυφθεί τελικά από την περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το χρηματοδοτικό κενό που υπήρξε με το ζήτημα της επιστροφής αποδείξεων ήταν 600 εκ. ευρώ. Διευκρίνησε ότι τα 300 εκατ. θα προέλθουν από μια πιο «αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική εκτίμηση» των εσόδων του 2011, επί τη βάσει των νέων μέτρων που έχουν αναγγελθεί και περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο και 300 εκατ. από περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Οι αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο

Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, επιχειρήσεις και ακίνητα, περνούν μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τον Ιούλιο, στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Στόχος είναι η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την πώληση της δημόσιας περιουσίας έναντι εσόδων 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Η λειτουργία του νέου Ταμείου θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ και για το 2010

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα κληθούν θα καταβάλουν τέλος ύψους 300 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010), εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σύμφωνα με προσθήκη του υπουργού Οικονομικών. Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ads

Η προσθήκη, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έγινε προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011. Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρωθούν 300 εκ. ενώ τα υπόλοιπα 300 θα συγκεντρωθούν από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2011, δηλαδή το οικονομικό έτος 2012, το τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι 400 ή 500 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής όπου εδρεύει ο επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Κατάργηση του Μπόνους – Αύξηση των αποδείξεων

Καταργείται το «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις ενώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την ποινή της καταβολής επιπλέον φόρου 10% επί της διαφοράς. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Μείωση στις συντάξεις του ΝΑΤ

Η νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζει ότι «οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011».

Μείωση πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας

Νέο χτύπημα για τους ανέργους. Περιορίζονται τα επιδόματα ανεργίας στους 18 μήνες για διάστημα τετραετίας ξεκινώντας από το 2013. Τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 450 ημερομίσθια από 1.1.2013 και από 1.1.2014 τα 400 ημερομίσθια. Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα και των Χριστουγέννων, μόνο αν ο άνεργος ήταν ασφαλισμένος από 01/1 μέχρι 30/4 κάθε έτους για το Πάσχα και από 01/5 μέχρι 31/12.

Ειδικός φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

Με τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 (αντί έως 30/12/2013, που οριζόταν πριν), με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής».