Στις επαφές που είχαν στελέχη της κυβέρνησης με κοινοτικούς αξιωματούχους αναφέρθηκαν το Σάββατο εκ νέου στελέχη της κυβέρνησης,

Ads

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι ανοιχτά αλλά επεσήμανε πως στο χώρο της άμυνας υπάρχει ένας θεσμικός φραγμός, γιατί όλα τα κράτη επιμένουν πώς ορισμένα στοιχεία του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας τους, είναι εκτός της κοινοτικής διαδικασίας.

«Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τις αμυντικές προμήθειες, ειδικοί κανόνες για τις αμυντικές δαπάνες και αυτά τα λέει η Ελλάδα η οποία δυστυχώς, για τους γνωστούς ιστορικούς, γεωγραφικούς και διεθνοπολιτικούς λόγους, επιβαρύνεται δραματικά με αμυντικές δαπάνες. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, τα λεγόμενα εθνικά προβλήματα, αν δεν είχαμε το πρόβλημα στο Αιγαίο, εάν δεν είχαμε τα μέτωπα τα ανοιχτά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φυσικά κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια άλλου τύπου προσέγγιση πολύ πιο «ευρωπαϊκή», για τα θέματα αυτά», ανέφερε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Κομισιόν έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και έγινε στο υπουργείο Άμυνας. «Ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης γιατί η ΕΕ δεν κάτι πάνω ή έξω από μας. Οι διαδικασίες και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και απολύτως προσιτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σε ερώτηση αν κακώς άλλοι συνάδελφοί του συναντήθηκαν με τους κοινοτικούς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κάθε Υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και το θεσμικό του ρόλο. «Εγώ έχω χειριστεί κατά καιρούς διάφορα υπουργεία, γνωρίζω πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του υπουργού σε κάθε υπουργείο».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 989 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «δεν ήταν πολιτικοί οι υπάλληλοι οι οποίοι ήρθαν, συνεπώς δε θα υπήρχε νομιμοποίηση να φερθούν με ιταμό τρόπο». Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπήρξε απαξιωτική συμπεριφορά. «Είναι σίγουρο ότι κανένας υπουργός δε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση που βρίσκονταν οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης αυτές τις μέρες και να αναγκάζεται να συνεργαστεί με κοινοτικούς υπαλλήλους σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση αναξιοπιστίας που περνά η χώρα μας εξαιτίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το ‘ιταμό ύφος’ και αυτά που ακούστηκαν, δε θα γίνονταν ανεκτά από κανέναν υπουργό της κυβέρνησης. Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είμαστε ισχυρό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συνεπώς θα υπήρχε και ανάλογη απάντηση σε περίπτωση που επιχειρείτο να δοθεί ένας χαρακτήρας ιταμότητας στις συζητήσεις των Κοινοτικών με τους υπουργούς» εξήγησε.