Αγορά όπλων αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Συμβούλιο Άμυνας την περασμένη Δευτέρα χωρίς καν να το ανακοινώσει, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής». Θα απαιτούνται ανά πενταετία 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή ανέπαφα παραμένουν 1.300 στρατόπεδα χωρίς επιχειρησιακή αξία με λειτουργικό κόστος ανά στρατόπεδο από 700 χιλιάδες ως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ads

Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας το Συμβούλιο Άμυνας ενέκρινε τη λίστα με τις προτεραιότητες των εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στη δεκαπενταετία.

Αν τελικά υιοθετηθούν οι προτάσεις του Πενταγώνου, το κόστος των αμυντικών δαπανών θα φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δεκαπενταετία που έρχεται. Το ποσό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το «Έθνος», από το συνυπολογισμό α) των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από προηγούμενες προμήθειες, β) του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από εγκριθέντα εξοπλιστικά προγράμματα μέσα διακρατικών συμφωνιών, τα οποία παραμένουν ανεξέλεγκτα, γ) τα διάφορα προγράμματα που προωθούνται αυτόνομα από Επιτελεία.

Όμως, το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, δεν στηρίζεται σε κάποια ειδική μελέτη, που να λαμβάνει υπόψη της την προσεχή αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο συνολικός προϋπολογισμός της επόμενης δεκαετίας για εξοπλισμούς θα είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με εκείνον που είχε προγραμματιστεί από τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Άμυνας, διατήρησε ως έχουν τα 1.300 στρατόπεδα που είχαν δημιουργηθεί μετά τον Εμφύλιο για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», κατά την 7η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1990. Τα περισσότερα από τα 1.300 αυτά στρατόπεδα, δεν έχουν ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία ενώ υπολειτουργούν. Όμως, το λειτουργικό κόστος κάθε στρατοπέδου κυμαίνεται από 700.000 ως 1.000.000 ευρώ.