Με μη εκταμίευση της 6ης δόσης απειλεί την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας εκ νέου θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν εκπληρώσει αυτά που της ζητούνται. Παράλληλα, ραντεβού στις 10 το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο έδωσαν οι τεχνοκράτες της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας επιστρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει με την κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2011 που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ως προς τους στόχους του μνημονίου, ακόμη κι από τους αναθεωρημένους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Άλλες πληροφορίες θέλουν την τρόικα ζητά από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κρίνοντας πως οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου δεν επαρκούν.

Ads

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά εναπόκειται στην Αθήνα να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες ώστε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Προειδοποίησε δε, ότι εάν δεν επιτευχθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις η καταβολή της βοήθειας δεν θα πραγματοποιηθεί. «Τελικά, εναπόκειται στην Ελλάδα κατά πόσον μπορεί να εκπληρώσει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για συμμετοχή στην ευρωζώνη» τόνισε.

Λίγο αργότερα, ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου που συνεδριάζει την Πέμπτη για το θέμα της ενίσχυσης του EFSF ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και δεν πρόκειται να λάβει την 6η δοση εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». «Αυτήν τη στιγμή, η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα έχει διακοπεί. Δεν μπορούν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις εδώ. Όσο η τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, η επόμενη δόση της βοήθειας δεν μπορεί να καταβληθεί. Δεν υπάρχει χώρος για μανούβρες εδώ» επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εντείνουν τις πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή των σαρωτικών μέτρων. Χθες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με τον τελευταίο να τονίζει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι δεδομένη.

Ads

Απειλεί να μη συμμετάσχει στην επόμενη δόση των δανείων η Ολλανδία

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η τρόικα αποφανθεί ότι η χώρα δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, γνωστοποίησε η Ολλανδία. «Αν η τρόικα κρίνει ότι δεν υπάρχει θετική σύσταση για τη συμμόρφωση (της χώρας), η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.


Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας για τον προϋπολογισμό του 2011

Ραντεβού στις 10 το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο έδωσαν οι τεχνοκράτες της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να κλείσει με την κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2011 που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ως προς τους στόχους του μνημονίου, ακόμη κι απ΄αυτούς τους αναθεωρημένους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί επανέναρξη των συνομιλιών με την τρόικα. Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της τρόικας δεν έχουν “ξεπαγώσει” και θα συνεχιστούν με της επιστροφή των αξιωματούχων των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με και τις χθεσινές προειδοποιήσεις, ο εν λόγω έλεγχος που θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του ανώτερου κλιμακίου δηλαδή των κκ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ στις 14 Σεπτεμβρίου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την καταβολή ή όχι της έκτης δόσης της βοήθειας ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το «Μνημόνιο 1», τις προϋποθέσεις και το χρόνο της εκταμίευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ανεβάζει το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού στο 8 – 8,1% του ΑΕΠ, αποδεχόμενη τις επιπτώσεις της βαθύτερης των προβλέψεων ύφεσης στην οικονομία, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όσο και στις υπερβάσεις στον τομέα των δαπανών. Οι διορθωτικές απαιτήσεις της τρόικας θα οδηγήσουν σε περικοπές αποδοχών στο δημόσιο και την αναστολή επιχορηγήσεων.

Το δεύτερο στοιχείο του ελέγχου θα είναι τα στοιχεία επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2012 που θα πρέπει να στηριχθεί και να απεικονίζει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 7% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η έκτη δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή της.

Σύμφωνα με τα Νέα, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κρίνοντας πως οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου δεν επαρκούν. Η τρόικα φέρεται να υποστηρίζει πως η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι 2,3 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν από την καλύτερη εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την μη τήρηση από την Ελλάδα των στόχων του οικονομικού προγράμματος που συμφώνησε με την τρόικα ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι το 2011 θα κλείσει με απόκλιση στους στόχους ζητούν τα πρόσθετα μέτρα να εφαρμοστούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Μιλώντας στο Reuters, επισημαίνοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ‘αποζημίωση’ στον προϋπολογισμό του 2012. Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά την αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος και των ημερομηνιών επίτευξης.

Έλληνες πολιτικοί, υποστηρίζει το Reuters, «είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά δεν πιστεύουν ότι η λιτότητα θα έχει αποτελέσματα». Αλλά και χώρες όπως η Γερμανία προειδοποιούν ότι ετοιμάζουν και δεύτερα σχέδια, αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τους στόχους χωρίς να αποκαλύπτουν ποια είναι αυτά.