Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων πρόκειται να αντικατασταθεί από το 2011. Όλες οι περιοχές της χώρας θα έχουν αντικειμενικές αξίες βάσει τιμών ζώνης, που θα πλησιάσουν τις αγοραίες και θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που μελετούν το νέο σύστημα, σε πρώτη φάση κάνουν λόγο για αύξηση κατά μέσο όρο γύρω στο 20% των τιμών το επόμενο έτος.

Ads

Σήμερα αρκετές περιοχές, ενώ βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, δεν διαθέτουν αντικειμενικές αξίες και οι εφορίες υπολογίζουν τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών ή γονικών παροχών βάσει των τιμών που έχουν προκύψει από συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή από προηγούμενες αγοραπωλησίες ακινήτων. Από το νέο έτος και σταδιακά για τα επόμενα τρία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών και από αυτές δεν θα εξαιρείται κανένα ακίνητο, όπου και αν αυτό βρίσκεται (εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, σε οικισμό κτλ.).

Η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση τιμών, καθώς η μείωση της αγοραίας ανοίγει το δρόμο και για μείωση των αντικειμενικών κατά περιοχή από χρόνο σε χρόνο.

Σύμφωνα με το «Βήμα», μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τιμές ζώνης, συντελεστές εμπορικότητας και τιμές οικοπέδων για όλες τις περιοχές που έχουν μείνει εκτός του συστήματος. Στόχος είναι η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ στην τριετία 2011-2013, ξεκινώντας από 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. το 2012 και 100 εκατ. το 2013.

Ads

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σημαίνει παράλληλα και αύξηση των φόρων για µεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονοµιές. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν επίσης τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μια σειρά άλλα που βαρύνουν το ακίνητο και κατ΄ επέκταση τον ιδιοκτήτη του.