Νέες αναταράξεις προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι τοποθετήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Σε συνέντευξή της στα «Νέα» η υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι «τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου». Αρκετά «πράσινα» στελέχη έχουν εκφράσει ήδη δυσαρέσκεια για τη στάση της κ. Μπιρμπίλη

Ads

Στην εν λόγω συνέντευξη, η υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται η διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ στο πλαίσιο των προγραμματιζόμενων αποκρατικοποιήσεων, ενώ για το Ελληνικό προτείνει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η κα Μπιρμπίλη τονίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, αλλά «σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, άφησε αιχμές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μου αρέσει να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει στον τομέα ευθύνης του ότι “στα άλλα βρέστε τα, αλλά σε όσα είναι στον τομέα ευθύνης μου δεν θέλω να αποκρατικοποιηθούν”». Σημείωσε στη συνέχεια πως για αυτά τα θέματα χρειάζεται μια συνολική πολιτική κουβέντα ενώ υποστήριξε «δεν είναι ο σκοπός να φυλάει ο καθένας το μετερίζι του».

Η ίδια η υπουργός περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αρνείται να «συνεισφέρει στο ‘σίριαλ’ που έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά θέματα».

Ads

Κάλυψη από Πεταλωτή-Παπακωνσταντίνου

Αναφορικά με την «αντίθεση» που εξέφρασε σε σημερινή της συνέντευξη η υπουργός ΠΕΚΑ στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής σημείωσε ότι «η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτό που είχε ειπωθεί έως σήμερα», τόνισε ότι «μίλησε για τον δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά όχι για τη διαχείριση». Σημείωσε ότι «ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη δεν συνιστούν διαφοροποίηση, συμπληρώνοντας ότι το πώς θα υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος στις επιχειρήσεις «είναι ένα άλλο θέμα».