Ο Γερμανός «τσάρος» της Οικονομίας Σόιμπλε

Ads

Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών τις οποίες αξιολογεί, από την κλίμακα B+ στην Β, υποβάθμισε σήμερα η Standard & Poor΄s. Κατά της αναδιάρθρωσης, υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την επιπλέον οικονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας πρότεινε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσίευμα του Spiegel. Δραματικές εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά της αναδιάρθρωσης. Μετά την αξιολόγηση από την τρόικα οι αποφάσεις.

Η S&P υποβάθμισε τις Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμώντας ότι με τη συνεχιζόμενη ύφεση θα κλιμακωθεί η απώλεια καταθέσεων. Θεωρεί, άλλωστε, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ότι οι ελληνικές τράπεζες απειλούνται σοβαρά από τη μειωμένη αξιοπιστία των χαρτοφυλακίων του κρατικού χρέους, με τη σημείωση ότι η Alpha Bank είναι η λιγότερο εκτεθειμένη.

Άκερμαν: Αυξήστε το πακέτο για 2 χρόνια

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να αναδιαρθρωθεί, καθώς θα αποτελούσε «μεγάλο λάθος», εξέφρασε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, προτείνοντας ως την καλύτερη δυνατή λύση την ενίσχυση του πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ για ακόμη 2 χρόνια.

Ads

Θα μπορούσαν να καλυφθούν δανειακές ανάγκες 27 δις ευρώ το 2012 και 32 δις ευρώ το 2013 μέσω ενός δεύτερου πακέτου στήριξης ή μιας επέκτασης του υφιστάμενου (των 110 δις ευρώ), σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα οριστικά εάν θα επαρκέσει ή όχι. Aλλά έχουμε αποδείξει ότι με την συνετή συνεργασία είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν», έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς αναφορικά με την επάρκεια του υφιστάμενου πακέτου για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος παραπέμπει στο διάστημα μετά την αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων από την τρόικα για τη λήψη αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανών Εργοδοτών Ντίτερ Χουντ τάσσεται -με δηλώσεις του στη Welt- κατά της χορήγησης νέων δανείων προς την Ελλάδα ή άλλες υπερχρεωμένες χώρες: «Δεν επιτρέπεται να υποχωρούμε σε κάθε έκκληση για βοήθεια». Πάντως, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Πορτογαλία.

Υψηλοί τόνοι κατά της αναδιάρθρωσης

Υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μέτρων, αλλά κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ομάδας Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αποφέρει όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα μέτρα θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα να βγει στις αγορές. Κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012», δήλωσε ο Γιούνκερ σε οικονομικό συνέδριο στο Μάιντς της Γερμανίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αντίθετος «με τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις περί της αναδιάρθρωσης. Θεωρώ ότι αποτελούν πραγματικό δηλητήριο για την Ελλάδα, αν και οι αγορές δείχνουν να αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι».

Δραματική έκκληση για την αποτροπή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους απηύθυνε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι μία ανάλογη εξέλιξη θα είχε ολέθριες συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος αξίωσε άμεσες αποφάσεις «για να σώσουμε την Ευρώπη», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ως προς τα χαρακτηριστικά μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει με αντικείμενο την ελληνική κρίση χρέους το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συμμετάσχει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Ωστόσο, δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ τάχθηκε χθες κατά του «κουρέματος» ή της επιμήκυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες προσέδωσε χαρακτηριστικά ευκαιρίας για την Ελλάδα, στάθηκε και ο διευθυντής του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόργκες, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει μεσολαβήσει έως τώρα συζήτηση για νέο πακέτο στήριξης προς την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να τεθεί από την ίδια τη χώρα, εφόσον εκείνη το κρίνει απαραίτητο.

Αναδιάρθρωση μετά τον Οκτώβριο εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές

Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών και οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ωστόσο, προβλέπουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πιθανόν και μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Οι επενδυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η χώρα θα αποπληρώσει λιγότερο από το μισό του χρέους της.

Συγκεκριμένα, από τους 28 οικονομολόγους και τους 15 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, μόλις τρεις δήλωσαν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση. Το 80% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ανακοινωθεί πριν τον Οκτώβριο του 2011, ενώ οι μισοί περίπου την τοποθετούν χρονικά σε τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα.

Der Spiegel: Αναγκαία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας

Την άποψη ότι είναι αναγκαία μία επιπλέον δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, προειδοποιώντας σε αυτό το πλαίσιο για νέο κύμα γερμανικών αρνητικών δημοσιευμάτων τα οποία πάντως «ούτε δίκαια είναι ούτε έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με το περιοδικό, «όσο αξιοθρήνητη κι αν είναι η κατάσταση του προβληματικού παιδιού της Ευρωζώνης, οι Έλληνες έβαλαν πέρυσι σκοπό με πείσμα να μεταρρυθμίσουν την υπερχρεωμένη χώρα τους» -επισημαίνεται και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 15,4% στο 10,5%.

Ωστόσο, «όσο πικρό κι αν ακούγεται: Το αξιέπαινο πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί».

*Την υποψηφιότητα του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, τον οποίο πρόκειται να προτείνει η Ρώμη ως διάδοχο του Ζαν Κλοντ Τρισέ, στηρίζει η Γερμανία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Απελπιστική» η κατάσταση στην Ελλάδα

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει ο Economist την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. «Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Φεύγοντας από το ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο η χώρα δεν έχει βιομηχανίες τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ωφεληθεί. Η αποχώρηση από το ευρώ θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη χρεοκοπία, αφού τα χρέη της είναι σε ευρώ. Κρίση επιπλέον θα προκαλούσε και αν οι Έλληνες πήραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, τοποθετώντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εν συνεπεία, σε περίπτωση χρεοκοπίας θα μείνουν οι Έλληνες εκτός αγορών, δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και έτσι θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας. Τέλος, η αποχώρηση από το ευρώ είναι πολύ πιθανό να αποκόψει της Ελλάδα από την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της μόνη της και ότι η μόνη της λύση θα ήταν μια ώθηση στη δημοσιονομική ένωση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όμως, η λύση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έως ακατόρθωτο, καθώς, οι Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και από την άλλη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών αδυνατεί να προτείνει και να προωθήσει αυτή την εναλλακτική στους Γάλλους ψηφοφόρους.