Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της Siemens για τα ζητήματα προμηθειών του δημοσίου μετά τις επιστολές Σημίτη της περιόδου 1996 – 1997 που αποκάλυψε και κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Οι επιστολές αφορούν μια εισήγησή του Χάρη Καστανίδη, τότε υπουργού Μεταφορών προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και τη σχετική θεσμική θωράκιση. Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και οι αναφορές του στον Κώστα Σημίτη προκάλεσαν την παρέμβαση της ΝΔ, η οποία ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Το αίτημα της ΝΔ απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ads

Αρχικά η πρόταση του κ. Καστανίδη είχε γίνει αποδεκτή από τον Κώστα Σημίτη και ζητήθηκε επίσπευση της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, εν απουσία του κ. Καστανίδη στην Αμερική, λίγο καιρό μετά, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο απορρίπτοντας τελικά τις προτάσεις με το επιχείρημα ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν χρειάζονταν αλλαγές.

Παρότι υπήρξε και δεύτερη εναλλακτική πρόταση του κ. Καστανίδη έστω για τον τομέα της δικής του τότε αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών να θεσπιστούν μέτρα που θα εγγυώνται διαφάνεια στις προμήθειες, απάντηση δεν πήρε ποτέ. Κατόπιν αυτού ο κ. Καστανίδης στις 30/08/1997 υπέβαλε την παραίτησή του.

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Σημίτη, μέρος της οποίας αφορούσε τον ίδιο, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για παράδοση κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μιας σειράς λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ’ τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» και για «ανατροπή του αξιώματος, ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν». Απαντώντας, ωστόσο, στην αναφορά Σημίτη ότι το 2003 επανήλθε στην κυβέρνηση του ο Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξήγησε ότι επέστρεψε γιατί του το ζήτησε ο Κώστας Σημίτης για να βοηθήσει και γιατί όπως είπε έχει αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα.

Ads

Ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν είχε προβεί σε δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας αυτής νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «παραιτούμενος, είχε προβεί σε υπαινιγμούς, που θεωρούσε ότι είχαν γίνει κατανοητοί. Όταν ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, επέλεξε χθες να προβεί σε απολύτως ανακριβείς ισχυρισμούς, θεώρησε σωστό να δημοσιοποιήσει τις επιστολές».

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και οι αναφορές του στον Κώστα Σημίτη προκάλεσαν την παρέμβαση της ΝΔ, η οποία ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Το αίτημα της ΝΔ απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής. Δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κ. Τζαβάρα, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση, προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης και απέρριψε το αίτημα.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση, Σήφης Βαλυράκης κατά τη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για «πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς, ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστημικό». Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για καθυστερήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης στην οποία απεύθυνε έκκληση να περατωθεί γρήγορα η ολοκλήρωση της υπόθεσης γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Με πρόσφατη επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο κ. Βαλυράκης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να επιτευχθεί η περαιτέρω διερεύνηση της.

«Απόστημα διαπλοκής για πάρα πολλά χρόνια», χαρακτήρισε το σκάνδαλο Siemens ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι πρόκειται για «διεθνές πολύ σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις για τη χώρα μας», υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε άμεσα όταν προέκυψε το θέμα, ενώ, άφησε αιχμές για την δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε υποθέσεις που έχουν ταράξει την χώρα να διερευνηθούν με ταχύτητα και να μην παραμένουν σκιές.

«Δεν θα ανεχθώ προσωπικά το όποιο γκριζάρισμα. Πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Αν επιθυμούμε αποτέλεσμα πρέπει να υπερισχύσει η λογική της συναίνεσης και της σύνθεσης. Στοίχημα δεν βάζω αν θα βρεθούν οι ένοχοι. Εγώ δεν παίζω σε πολιτικά CDS», κατέληξε ο κ. Παμπούκης.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί» και χαρακτηρίζει σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens την παρέμβαση Καστανίδη. Η ΝΔ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε το σκάνδαλο «πράσινο» και επισήμανε πως «η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του».

Για «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορεί να «περάσει στα μαλακά» ούτε εξαντλείται με δικονομικές φόρμουλες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

«Ύστερα από έναν χρόνο αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο ΛΑ.Ο.Σ που επέμενε ότι έπρεπε να έρθει ο κ. Σημίτης για να καταθέσει στην Εξεταστική. Ας όψονται τα κόμματα και άλλοι που μπήκαν “ασπίδα” μπροστά του», σχολίασε το Λα.Ο.Σ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: «Η βόμβα των επιστολών Καστανίδη υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη στο μέγα δικομματικό σκάνδαλο της Siemens. Την ώρα που η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν την συγκάλυψη και τον συμψηφισμό προκύπτουν νέα σημαντικά δεδομένα που επιβάλλουν την συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής. Υπενθυμίζω επίσης ότι οι σκανδαλώδεις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens και την Ιντρακόμ υπερψηφίστηκαν το 1996 από κοινού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

«Η υπόθεση των σκανδάλων λειτουργεί διαλυτικά για το πολιτικό σύστημα και προσβάλλει βαθύτατα την κοινωνία. Η υπόθεση της Siemens μυρίζει και μυρίζει προς πολλές κατευθύνσεις» ο πρόεδρος τη Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε σημερινές του δηλώσεις κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. να μιλήσουν για τα κομματικά τους ταμεία. «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Η Ελλάδα ταυτόχρονα – και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης – οφείλει καθαρά, σθεναρά, χωρίς ταλαντεύσεις να αξιώσει την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από το σκάνδαλο της υπόθεσης Siemens» πρόσθεσε ο ίδιος.