Από ώρα σε ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναμένεται να ανακοινώσει την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ, με σκοπό να απολυθεί όλο το προσωπικό και να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία η οποία θα επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση από τον Σεπτέμβριο, με σαφώς μικρότερο σχήμα. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ενημερώσει τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι δηλώνουν ότι διαφωνούν κατηγορηματικά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 7 μ.μ.

Ads

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Πρόκειται για μια κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ και επαναλειτουργία της από τον Σεπτέμβριο με μειωμένο προσωπικό, ένα σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ώρες. Το θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πήρε αριθμό ΦΕΚ και θα συζητηθεί σε περίπου ένα μήνα. Πάντως, οι αποφάσεις για την ΕΡΤ αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φορέων από όπου θα πραγματοποιηθούν απολύσεις προσωπικού.

Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης φέρονται να έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αφήνουν να εννοηθεί πως το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για άμεση διάλυση της ΕΡΤ ΑΕ και επανασύσταση ενός κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα λίγες εβδομάδες αργότερα, με μειωμένο προσωπικό, καθώς και μειωμένο κατά 50% το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος.
 
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση είναι ειλημμένη και δεν αποκλείουν να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή ένα σχέδιο περικοπών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την εξεύρεση των πρώτων 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εξεύρεση συμβούλου που θα εκπονήσει νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ. Στη βάση αυτή, προεξοφλείται ότι θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ πιθανότατα θα κλείσουν οι περιφερειακοί σταθμοί, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και ενδεχομένως το ένα από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.     
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του έτους, αλλά στον κυβερνητικό συνασπισμό γίνεται λόγος και για «δραστικότερες επιλογές» που περνούν ακόμη και μέσα από ένα άμεσο, γενικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
 
image

Ads

Για 1.000 απολύσεις κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές
 
Συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΡΤ αναφέρουν, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», πως το σχέδιο για περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο θα ξεκινήσει από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Όπως επισημαίνουν, το σχέδιο για τη συρρίκνωση περιλαμβάνει:

  • Το κλείσιμο της ΕΤ1
  • Τη συρρίκνωση της ΕΤ3 έτσι ώστε να λειτουργεί επικουρικά προς τη ΝΕΤ
  • Το κλείσιμο των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών
  • Την κατάργηση των τριών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΤ3
  • Τη συγχώνευση του Β’ Προγράμματος, του Γ’ Προγράμματος και του “Κόσμος” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε έναν σταθμό
  • Την κατάργηση του ραδιοφωνικού σταθμού «Φιλία», τον μοναδικό σταθμό που μεταδίδει δελτία σε 15 διαφορετικές γλώσσες
  • Το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς-ραδιοφωνικούς σταθμούς που καταργούνται, θα απολυθούν ενώ σε όσους συγχωνεύονται θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Οι εκτιμήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, είναι ότι η εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα οδηγήσει σε έξοδο περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.
 
ΠΑΣΟΚ: Όχι στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επισημαίνει πως «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα».
 
«Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων», αναφέρει και προσθέτει:
 
«Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό».
 
«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί», σημειώνει και καταλήγει:
 
«Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν.»

ΔΗΜΑΡ: Αδιανόητο να κλείσει η ΕΡΤ
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει δημόσια τηλεόραση. Όπως επισημαίνει «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα. Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.
 
Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση  τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
 
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της δημόσιας τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου».
 
Για τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη δημόσια τηλεόραση. «Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στον λαό

Τα σενάρια για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της από τον Σεπτέμβριο με μειωμένο προσωπικό προκάλεσαν και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
 
Για την κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού. Η ΕΡΤ, όμως, κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, «ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης». 

ΚΚΕ: Προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης

Για «προκλητική απόφαση» της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
 
Σε δεύτερη ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάγκαλος: Δεν θέλω τεμπέληδες και αργόμισθους
 
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πάλι, μιλώντας στο Βήμα FM τάχθηκε υπέρ μίας ευρύτατης αναδιάρθρωσης στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το υφιστάμενο μονοπώλιο. «Θεωρώ ότι η ΕΡΤ, ως μονοπώλιο του κράτους, είναι απαράδεκτο. Να βρει τα λεφτά της από εκεί που τα βρίσκουν και οι υπόλοιποι σταθμοί, δηλαδή από την ελεύθερη αγορά και να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό κοινό. Θέλω να μην υπάρχουν αργόμισθοι και τεμπέληδες που προσλαμβάνονται με βάση την εκάστοτε κομματική αποτίμηση – γιατί ξέρετε ότι είναι χαμαιλέοντες όλοι αυτοί και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την κυβέρνηση, γίνονται από πράσινοι μπλε, από μπλε πράσινοι και κάποιοι κόκκινοι τώρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να προσλαμβάνονται δημοσιογράφοι με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των καναλιών, να έχουν ικανοποιητικό πρόγραμμα με βάση επίσης τις ανάγκες και υπάρχει αυτή η δυνατότητα», τόνισε.

Δείτε εδώ ζωντανά το πρόγραμμα της ΝΕΤ

Δείτε τις εξελίξεις από το twitter

Tweets about “#ert”