Τον Οκτώβριο πρόκειται να εξεταστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητά εναλλακτικά μέτρα, σε περίπτωση που ορισμένες από τις διατάξεις κριθούν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με «Το Βήμα».

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο παρασκήνιο μεταξύ των φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, του Δημοσίου και των δικαστικών που χειρίζονται την υπόθεση. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αναβολή της συζήτησης, λόγω διαφοροποίησης του έννομου συμφέροντος των προσφευγόντων- κάτι που θα δώσει ένα χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει το έτος και να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της στην τρόικα στις αρχές του 2011, χωρίς εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ακυρωτικής απόφασης από το ΣτΕ, όπως τονίζει «Το Βήμα».

«Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να εφαρμόσει άλλα μέτρα ισοδύναμης αποτελεσματικότητας», τόνισε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η τήρηση του μνημονίου με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, σε δηλώσεις προέβη και ο Γ. Πεταλωτής στο κανάλι 1 στις οποίες σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα το 2010. Για το 2011 είναι ήδη δρομολογημένο το τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν νέα μέτρα».

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εξετάσει στις 8 Οκτωβρίου τις προσφυγές που έχουν καταθέσει κατά του μνημονίου οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών, Καλαμάτας και Βόλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και δεκάδες ιδιώτες, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε η εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους.

Ads

Στην προσφυγή υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψήφιση του σχετικού νόμου ήταν πλημμελής, καθώς δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών. Επιπλέον οι προσφεύγοντες τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολογία όταν λαμβάνονται μέτρα που θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία προστατεύονται και από διεθνείς συνθήκες. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 24 του Σεπτέμβρη, θα εξεταστεί η προσφυγή του δήμου Σοχού Θεσσαλονίκης κατά του «Καλλικράτη».