Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την διετία 2011 – 2013 ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η Eurostat αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι παρά τις διορθώσεις στα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, χαρακτήρισε «ατυχή εξέλιξη» την αναθεώρηση του ελλείμματος.Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ads

Αναλυτικά, το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρεται στη συνέπεια που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως η στοχευμένη δημοσιονομική προσπάθεια του 2010 θα πρέπει να συνεχιστεί με πρόσθετα μέτρα την περίοδο 2011 -2013, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Επίσης, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας την διετία 2010 – 2011 διαφοροποιούνται από εκείνες του προϋπολογισμού. Δηλαδή:

-Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα κλείσει στο 7,9% του ΑΕΠ, έναντι προβλέψεως 7,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για το έλλειμμα του 2011 εκτιμά πως θα βρεθεί στο 7,3%, έναντι προβλέψεως 7% του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Ads

-Το ΔΝΤ τοποθετεί το ταμειακό έλλειμμα φέτος στο 7,4% και στο 5,3% το 2011, ενώ εκτιμά πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 10,8% το 2010 και στο 7,7% το 2011.

-Για την ανεργία το ΔΝΤ εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 11,8% το 2010 και στο 14,6% το 2011, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά αύξηση της ανεργίας στο 11,6% εφέτος και στο 14,5% το 2011.

-Για την εξέλιξη των τιμών οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζονται, προβλέποντας πως το 2010 ο μέσος πληθωρισμός θα είναι στο 4,6% και το επόμενος έτος θα υποχωρήσει στο 2,2%. Και στο θέμα της ανάπτυξη, ΔΝΤ και υπουργείο Οικονομικών τοποθετούν την ύφεση στο 4% φέτος και στο 2,6% το 2011.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει φέτος στο 1,7%, ενώ προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στο 1,5% το 2011.

«Δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα»

«Ο λαός πληρώνει τα εγκλήματα της ΝΔ» υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ακόμη και τώρα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το «παιχνίδι της κουτοπονηριάς», κοροϊδεύοντας τους εταίρους της χώρας.

«Επί της προηγούμενης διακυβέρνησης είχε κυριαρχήσει το ψέμα, η αδιαφάνεια, η ασυνέπεια, η πελατειακή σπατάλη και η διαφθορά. Αυτά τα χαρακτηριστικά σφράγισαν τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα και το χρέος ήταν απλά η επιβεβαίωση της εικόνας που είχαν σχηματίσει οι άλλοι για την πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φουσκώσατε το πραγματικό έλλειμμα κοντά στο 15% από 13% που είχατε πει το 2009 και το χρέος στα 120 δισ. ευρώ. Ακόμα και σήμερα η Eurostat ανακαλύπτει τις αμαρτίες σας. Παρά τις διορθώσεις της Eurostat και τους στόχους μας θα πετύχουμε και νέα μέτρα δεν θα πάρουμε».

«Με θυσίες και κόπους ανοίγουμε νέο δρόμο αξιοπιστίας. Πλέον, σοβαρά σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα πια και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Όμως, η ΝΔ παραμένει στο παρελθόν. Και ζητά να κοροϊδέψουμε και πάλι τους εταίρους μας. Μας λέει να δανειζόμασταν περισσότερα πριν μας έπαιρναν χαμπάρι και να κρυφτούμε μετά. Δηλαδή να συνεχίσουμε το παιχνίδι της κουτοπονηριάς, για να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, κι έτσι να χάσει κι αυτή η νεοκλεγμένη κυβέρνηση την αξιοπιστία της. Δεν έχουν καταλάβει ότι εκτός από το δημοσιονομικό πρόβλημα υπήρχαν βαθύτερα προβλήματα».

Απαντώντας, δε, στο άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Αφού υπάρχει η μαγική συνταγή γιατί δεν την έλεγε ο κ. Σαμαράς στον κ. Καραμανλή; Ως εμπρηστές καταγγέλλουν τους πυροσβέστες που προσπαθούμε να σβήσουν τη φωτιά και μας κατηγορούν ότι το νερό που χρησιμοποιούμε για να σβήσουμε τη φωτιά είναι ακριβό».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη πως «Περιμέναμε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά αυτήν την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλλει στις αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές, αλλά δείλιασε, φυγομάχησε».

«Δεν γνωρίζαμε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» απάντησε στις κατηγορίες της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου, περί γνώσης του για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εξεταστικής για την οικονομία και το χρονικό πλαίσιό της, δίνοντας απάντηση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, λέγοντας πως «ευθύνες δεν έχουν εκείνοι που έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά εκείνοι που με εγκληματικές πράξεις κόντεψαν να την βγάλουν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας και της στάση της απέναντι στα δύσκολα και έκανε λόγο για «στάση ιστορικής σημασίας» και ζήτησε συστράτευση τόσο εν όψει εκλογών, όσο και για τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Αμαντέου Αλφατάζ επιβεβαίωσε ότι αυτόν το μήνα η Eurostat αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 προς τα πάνω. Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

«Ατυχή» εξέλιξη χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, την αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα της Ελλάδας από την Eurostat, σημειώνοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό».

«Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση – πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009 – πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι. Ισως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι. Θα το δούμε. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, αλλά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω», τόνισε ο Στρός Καν .