Μία νέα δυναμική επιχειρεί να αναπτύξει το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με στόχο να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στην Αριστερά.

Ads

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής σύσκεψης των στελεχών του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ θα βρεθεί οι αναλύσεις για την Ε.Ε. και την οικονομική κρίση, καθώς και την απάντηση- αντεπίθεση της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, πραγματοποιείται.

Στο κείμενο που τίθεται προς συζήτηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη του «Αριστερού Ρεύματος», η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο (19/03), αναφέρεται ως ανάγκη να αναζητήσει η Αριστερά ένα «νέο σύγχρονο μπολσεβικισμό» και ένα νέο μεγάλο θεωρητικό έργο «τομής και πνοής αντίστοιχο με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ» για να απαντήσει θετικά «στο περιεχόμενο του σοσιαλισμού στην εποχή μας και στη στρατηγική μετάβασης».

Παράλληλα, στο κείμενο, όπως αναφέρει το Βήμα, σημειώνεται η ανάγκη για δημιουργία μίας σύγχρονης ριζοσπαστικής προοδευτικής και σοσιαλιστικής πρότασης που «δεν μπορεί να προχωρήσει και πολύ περισσότερο να ολοκληρωθεί, μέσα στα σκληρά μονεταριστικά ταξικά πλαίσια του ευρώ αλλά και της ιμπεριαλιστικής νεοφιλελεύθερης ”ιεράς συμμαχίας” της Ε.Ε».

Ads

«Η προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική μιας οποιασδήποτε προπορευόμενης χώρας μέλους της Ε.Ε. ή θα συνεπιφέρει μια παλίρροια προοδευτικών ανατροπών και την ανατροπή σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ή και στο σύνολό της ή θα οδηγήσει τη συγκεκριμένη χώρα, που επιχειρεί προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, εφόσον θέλει να τους συνεχίσει, εκτός ευρώ αλλά και στη συνέχεια εκτός Ε.Ε.!», τονίζεται στο κείμενο.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρει το Βήμα, επισημαίνει ότι το Αριστερό Ρεύμα στις σημερινές συνθήκες μπορεί «να επαναπροσανατολίσει το ΣΥΝ για να κερδίσει σε αξιοπιστία», ενώ σημειώνεται πως στόχος είναι να γίνει καταλύτης για να «ανακοπούν διχαστικές και “εμφυλιοπολεμικές” διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς», να αναπτυχθούν «συγκλίσεις για τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς», να υπάρξει αξιόπιστη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προωθηθούν άμεσα διεργασίες κοινής δράσης, διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να ανοίξει ο δρόμος «συμπαράταξης όλων ανεξαιρέτως των αριστερών δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τη μη κοινοβουλευτική Αριστερά έως το ΚΚΕ».

Τέλος, αναφέρεται ότι η αντίθεση του Αριστερού Ρεύματος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά και στις μετέπειτα συνθήκες, «αν και χαρακτηρίστηκε “αντιευρωπαϊκή”, όπως “αντιευρωπαϊκές” χαρακτηρίζονται σήμερα ορισμένες θέσεις του, ήταν αυτή που διέσωσε τον ΣΥΝ και του έδωσε τη δυνατότητα να διαδραματίζει ρόλο σήμερα».