Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας πως αυτή μπορεί «να απελευθερώσει δυνάμεις». Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε πως μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή», ενώ σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» αναφέρει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου και σημειώνει ότι η Γερμανία μελετά σχετικά σχέδια «φιλικά προς την αγορά». Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Μπόρχες, διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, διαψεύδει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, ωστόσο, πηγές από την Κομισιόν, που επικαλείται η «Καθημερινή», αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής όχι μόνο των 110 δις αλλά ολόκληρου του χρέους, ωστόσο πήρε αρνητική απάντηση από Κομισιόν και ΕΚΤ.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας πως «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».«Η αναδιάρθρωση, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις θεωρίες περί τραπεζικών κλυδωνισμών τονίζει πως «από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες» και εκτιμά ότι «ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους». «Είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις, επισήμανε ο Κώστας Σημίτης.

Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ads

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε την Παρασκευή πως μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Μερκελ θα στήριζε το εγχείρημα. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το 2013. Λίγο αργότερα, ο Σόιμπλε ανακάλεσε υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Την ίδια στιγμή, σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», με τίτλο «οι αγορές υπολογίζουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει πως η αναδιάρθρωση αργά η γρήγορα αναμένεται. «Το μόνο ερώτημα είναι ποια είναι η χρονικά καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης», σημειώνεται στο άρθρο. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις του Βερολίνου, κάνει λόγο για ύπαρξη σχεδίου,
που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη, τίτλων παρόμοιων με τα ομόλογα «Μπρέϊντι», που εκδόθηκαν από ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική έκδοση των «Financial Times», μία άλλη επιλογή σχετίζεται με την προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσής του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times. «Δεν ωθεί την Ελλάδα σε αυτό. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν οι Έλληνες δεν τα θέλουν». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Καθημερινή», επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης στου συνολικού χρέους και όχι μόνο του δανείου των 110 δις. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και τον Απρίλιο, κατά την επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, ωστόσο η απάντηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ ήταν αρνητική. Όπως υποστήριξαν Κομισιόν και ΕΚΤ μία απόφαση για επιμήκυνση θα προκαλούσε νέους κραδασμούς στο ευρωσύστημα.

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διαψεύδονται και πάλι από το ΔΝΤ. Ο Αντόνιο Μπόρχες, διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, δήλωσε πως ο Οργανισμός «δεν θα εμπλεκόταν ποτέ σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί».

«Το πρόγραμμα οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία», τόνισε ο Μπόρχες, χαιρετίζοντας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι«ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες». «Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της.

Ωστόσο, ο Μπόρχες σημείωσε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της και θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. «Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα», ανέφερε. Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού των Ευρωπαίων και του Ταμείου, βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι ναι μεν αυτές οι χώρες έχουν καταβάλλει σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να « αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».