Ενώ η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τη δικογραφία των υποκλοπών με στόχο την ανάσυρση του φακέλου της υπόθεσης από το δικαστικό αρχείο, στη δημοσιότητα έρχονται τα πορίσματα του εφέτη Π. Πετρόπουλου και του εισαγγελέα Ι. Διώτη, που διερεύνησαν χωρίς αποτέλεσμα την παραπάνω υπόθεση αλλά και εκείνη του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κ. Τσαλικίδη.

Ads

Σημεία του πορίσματος Διώτη, που συνδέει άμεσα το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη με την υπόθεση των υποκλοπών, είχαν αποκαλυφθεί αρχές Φεβρουαρίου. Νέα σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν το πόρισμα Πετρόπουλου και πως μια σύμπτωση οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνονται για το πως κατέληξε ο Ι. Διώτης στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Τσαλικίδης αυτοκτόνησε.

Η Ιντρακόμ για πρώτη φορά στο παζλ

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τα δύο πορίσματα δήλωναν αδυναμία να αποκαλύψουν την αλήθεια για το σκάνδαλο. Ο εφέτης Πετρόπουλος σε πόρισμα 6 σελίδων δηλώνει ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, παρά την εξέτασιν όσων προσώπων ανευρέθησαν και ήτο δυνατόν να έχουν επαφή με το αντικείμενο της έρευνας…». Η μόνη είδηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι εκτιμάει ότι μόνο η εταιρία Intracom του Σωκ. Κόκκαλη έχει την τεχνογνωσία στην Ελλάδα να παραγάγει λογισμικό παρόμοιο με αυτό που είχε εγκατασταθεί στη Vodafone. Και αυτή η τεχνογνωσία όμως περιορίζεται αυστηρώς στις περιοχές λογισμικού MAGAM και ΝΕΜ, τόποι ηλεκτρονικοί άσχετοι με το υποσύστημα RES, μέσω του οποίου γινόταν η παρακολούθηση.

Ads

Σημειώνει επίσης ότι μια σύμπτωση οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Στο ολιγοσέλιδο πόρισμα, που προέκυψε ύστερα από καταθέσεις 431 προσώπων δεν γίνεται καν λόγος για τον θάνατο του ΚώσταΤσαλικίδη, ο οποίος συνέβη την παραμονή που ο τότε επικεφαλής της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Γ. Κορωνιάς ενημέρωνε (Μάρτιος 2005) τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και αρμόδιους υπουργούς.

Από την πλευρά του ο Ι. Διώτης στο πολυσέλιδο πόρισμα του παρότι χαρακτηρίζει τον θάνατο ως αυτοκτονία, τονίζει ότι συνδέεται «αιτιωδώς» με την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων από την Vodafone. Εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι η «ανάμειξη του Τσαλικίδη στις υποκλοπές πρέπει να διερευνηθεί στην κύρια ανάκριση…», κάτι το οποίο δεν έγινε.

Αναλυτικά τα πορίσματα όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα:

Πόρισμα Πετρόπουλου

Ο εφέτης στο πόρισμά του (24-7-2007) δηλώνει αδυναμία να ερευνήσει τους υποκλοπείς, που έχουν σχέση με το εξωτερικό, διότι τα ίχνη τους χάνονται με τη μέθοδο της περιαγωγής. Δεν υπέβαλε πάντως κανένα αίτημα δικαστικής συνδρομής για να εντοπίσει τα ύποπτα κινητά, που φαίνεται να ξεκινούσαν από χώρες του εξωτερικού. Και επισημαίνει τα εξής:

-Έγινε έρευνα στην κατεύθυνση όσων προσώπων είχαν έρθει σε επαφή με τα τηλέφωνα-σκιές, μέσω των οποίων έγιναν οι υποκλοπές και τα οποία ήταν καρτοκινητά και μάλιστα ανώνυμα. Και αυτοί είχαν επιχειρήσει να επικοινωνήσουν με τους προηγούμενους κατόχους των αριθμών, που μετά είχαν τα καρτοκινητά-σκιές. Το τηλέφωνο, που μνημονεύεται στη δικογραφία με το νούμερο 001 δεν ήταν αξιοποιήσιμο, διότι πέρασε από κέντρα που δεν επέτρεπαν την υπόλοιπη αναγνώριση.

-Για την κατασκευή του παρείσακτου λογισμικού αποκλείσθηκαν οι μηχανικοί της Vodafone και της Ericsson Ελλάς, λόγω έλλειψης των αναγκαίων γνώσεων. Κυρίως στη γλώσσα PLEX και στη γλώσσα ASA. Η γλώσσα λογισμικού PLEX είναι μοναδική και χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη λογισμικού της Ericsson.

-Οι εταιρίες Vodafone και Ericsson Ελλάς δεν παράγουν λογισμικό… Η Intracom είναι η μόνη η οποία κατόπιν συμβάσεως με την Ericsson παράγει στην Ελλάδα υπεργολαβικά λογισμικό στη γλώσσα PLEX. Όμως αυτό περιορίζεται σε περιοχές άσχετες με το σύστημα νομίμων συνακροάσεων, το οποίο παράγεται στην Ιταλία.

Το παρείσακτο λογισμικό ήταν εκπληκτικής τελειότητας, λειτουργούσε παράλληλα και ανεξάρτητα από το νόμιμο σύστημα και αυτοαπεκρύπτετο, δεν έδινε αναφορά της υπάρξεώς του. Ακόμα, αφαιρούσε τον χρόνο κατά τον οποίον απασχολούσε το σύστημα και έδινε εντολή μη εκτυπώσεώς του επί επανεκκινήσεως. Μέσω του λογισμικού ανεπλήρωνε ακόμα και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής της Vodafone για την μετάδοση των παραπληρωματικών στοιχείων των θυμάτων της παρακολούθησης (στοιχεία συνομιλίας, χρόνος, τόπος κλπ) μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS..

Η σύμπτωση της Q Telecom

Οι κατασκευαστές εκινούντο σε επίπεδο άνω του συνήθως των τεχνικών της Ericsson. Οι κατασκευαστές του ήταν ενήμεροι για όλα, αγνοούσαν μόνο μια ιδιαιτερότητα της Vodafone, δηλαδή την ύπαρξη εντός του δικτύου αυτής της εθνικής περιαγωγής της Q Telecom, η οποία τυχαίως χρησιμοποιούσε ένα πρωτόκολλο ελαφρώς παρηλαγμένο από το αντίστοιχο της Vodafone, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυσλειτουργία και τελικά η αποκάλυψη…

Η Q Telecom είναι πάροχος, ο οποίος χρησιμοποιούσε το δίκτυο της Vodafone, πράγμα το οποίο δεν έλαβαν υπόψη τους οι κατασκευαστές του παρείσακτου λογισμικού. Για να κατασκευαστεί το παράνομο λογισμικό ήτο αναγκαία μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι οπωσδήποτε είχαν στη διάθεσή τους τον πηγαίο κώδικα της Ericsson, τα εγχειρίδια των υποσυστημάτων στα οποία έγινε επέμβασις, βαθειά γνώση του λογισμικού της Ericsson (και ειδικότερα του υποσυστήματος RES), αλλά και υλικοτεχνική υποδομή και εξαντλητικές δοκιμές. Το παρείσακτο λογισμικό ήταν εκτεταμένο, από 6.500 γραμμές πηγαίου κώδικα και συνεργάσθηκε άριστα με 25.000.000 γραμμές του νομίμου λογισμικού, χωρίς άλλη ασυμβατότητα από αυτή της Q…

Η εγκατάστασή του έγινε πιθανότατα μέσω τηλεχειρισμού, διότι βρέθηκαν ίχνη διαγραφών αρχείων, που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν από απλό χρήστη. Απέμεινε μόνο ίχνος της διαγραφής. Έτσι συμπεραίνεται ότι η εγκατάσταση του παρείσακτου λογισμικού έγινε με τηλεχειρισμό και όχι με φυσική παρουσία ή μέσω καλωδίου στα ψηφιακά κέντρα. Εξετάσθηκαν ως μάρτυρες αυτοί που είχαν πρόσβαση στα κέντρα, αλλά δεν εντοπίσθηκε κάτι ύποπτο.

Το πόρισμα καταλήγει με τη φράση ότι αφού αυτοί που εγκατέστησαν το παρείσακτο λογισμικό κατόρθωσαν να διαγράψουν τα ίχνη τους, ο εντοπισμός τους δεν κατέστη δυνατός… Και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ως αγνώστων δραστών.

Πόρισμα Διώτη

Ο εισαγγελέας Ι. Διώτης με το 16σέλιδο πόρισμά του (8-6-2006) περιγράφει με λεπτομέρειες τις τελευταίες ώρες του Κ. Τσαλικίδη και τις επικοινωνίες του με τα δικά του πρόσωπα, χωρίς πάντως να εξηγεί αυτό που υποστηρίζουν όλοι οι δικοί του άνθρωποι και φίλοι ότι δεν φαινόταν να έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει, αφού είχε προγραμματίσει ακόμα και πού θα περνούσε την αργία της 25ης Μαρτίου του 2005 με τη φίλη του. Σύμφωνα με το πόρισμά του:

-Ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη επήλθε με απαγχονισμό δια βρόχου και συνιστά αυτοκτονία. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ανθρωποκτονία σε βάρος του ή παρουσία τρίτου αγνώστου προσώπου στην κατοικία του κατά τον κρίσιμο χρόνο, δεν ανιχνεύθηκαν δηλητήρια στο βιολογικό υλικό, το οποίο ελήφθη. Δεν έφερε επίσης ίχνος πάλης ή άσκησης βίας εναντίον του. Αυτό ενισχύεται και από το ότι πέραν της άγνωστης επικοινωνίας που είχε με το κέντρο Κηφισού της Vodafone ολοκλήρωσε με ψυχραιμία και έστειλε μήνυμα στις 4.20 το πρωί.

– Ο ίδιος ενάντια στη συνήθεια του αφού κλείδωσε απομάκρυνε το κλειδί από την κλειδαριά της πόρτας του διαμερίσματος του, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο των οικείων του, οι οποίοι είχαν κλειδί της πόρτας. Kατά τον κ. Διώτη η εκδοχή να είχε άλλος κλειδώσει και να άφησε τα κλειδιά μέσα προσκρούει στη λογική, διότι δεν θα είχε άλλον τρόπο να αποχωρήσει. Το σκοινί της αγχόνης του το προμηθεύτηκε ο ίδιος και γνώριζε ότι στο πατάρι υπήρχαν σωλήνες της θέρμανσης για να το δέσει, ενώ δίπλα στο αιωρούμενο σώμα του βρέθηκε καρέκλα του διαμερίσματος.

-Δεν εξήγησε στους δικούς του τους λόγους της αυτοκτονίας, διότι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οποιαδήποτε αιτιολογία- δικαιολογία δεν είναι επαρκής για τα προσφιλή άτομα των αυτοχείρων.

Η αυτοκτονία του Τσαλικίδη συνδέεται αιτιωδώς με την αποκαλυφθείσα υπόθεση των υποκλοπών στην εταιρεία Vodafone. Aυτό συμπεραίνεται αβίαστα από το γεγονός ότι πολύ νωρίτερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Τσαλικίδης μίλησε για κίνδυνο να κλείσει η εταιρεία και για την αποχώρηση του ως ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι μαρτυρίες των Κορωνιά, Μαστοράκη, Πλεύρη, τονίζουν ωστόσο ότι η εταιρεία δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα, που θα μπορούσε να εννοεί ο Τσαλικίδης. Στο πόρισμα της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι ο Τσαλικίδης ήταν εξουσιοδοτημένος χρήστης του ψηφιακού κέντρου ΜΕΑΡΑ (σ.σ: του κέντρου της Vodafone στην Παιανία, όπου ήταν το παρείσακτο λογισμικό) με λογισμικό R 9.1, δηλαδή το λογισμικό που είχε τη δυνατότητα υποσυστήματος νόμιμης συνακρόασης.

-Στις σημειώσεις του Τσαλικίδη δεν παρατηρείται κάτι ασυνήθιστο εκτός μιας με ημερομηνία 28-6-2004, στην οποία σημειώνεται η έναρξη δοκιμών δικτύου εν όψει των Ολυμπιακών, αλλά δίπλα υπάρχει η λέξη αυτοκτονία στα ελληνικά με κόκκινα γράμματα…Αυτό όμως δεν μπορεί να συνδεθεί με την επίτευξη ενός στόχου.

-Από τη διαβιβασθείσα από την Vodafone ηλεκτρονική αλληλογραφία του Τσαλικίδη δεν προκύπτει οποιαδήποτε απόκρυψη, βλάβη ή καταστροφή εγγράφου…Με αυτόν τον τρόπο ο εισαγγελέας απαντά σε καταγγελία του Π. Τσαλικίδη ότι το τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα του αδελφού του «κόπηκε», αφού έφερε αρίθμηση 3 και βρέθηκαν τελικά τυπωμένες μόνο δύο σελίδες…

Προτείνεται έτσι να απορριφθεί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων η έγκληση του αδελφού του Π. Τσαλικίδη για ανθρωποκτονία ή συμμετοχή σε αυτοκτονία και υπεξαγωγή εγγράφων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα προτείνουν να εξετασθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή σήμερα μέλη της ΕΥΠ, αλλά και να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο για να αποκαλυφθεί ποιοι ήταν εκείνοι που με αυτοκίνητο ΒΑΝ συμμετείχαν στις υποκλοπές.

Μαρτυρία

Υπερσύγχρονος ήταν ο κοριός των υποκλοπών σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Το πόρισμα του ανακριτή αναφέρει ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εξελιγμένο τεχνολογικά κοριό, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Vodafone από απόσταση και όχι εντός της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αναφέρει ότι το παρείσακτο λογισμικό δεν κατάφερε να εντοπιστεί παρά μόνο από ανώτατο κλιμάκιο τεχνικών της Ericsson Σουηδίας, πράγμα το οποίο αποκαλύπτει ότι ο κοριός ήταν διεθνής.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στη λίστα των μαρτύρων που κατέθεσαν στον Πετρόπουλο περιλαμβάνονται πρόσωπα, τα οποία ήταν υπάλληλοι και στελέχη της Vodafone, εταιριών που ήταν προμηθευτές της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας (σε μερικές περιπτώσεις εκλήθησαν να καταθέσουν ολόκληρα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των εταιριών), ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας και ειδικότερα τηλεπικοινωνιών, καθώς και άτομα που στα κινητά τηλέφωνα που είχαν ή που ενοικίαζαν οι υποκλοπείς «έμπαιναν» προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και έτσι να είναι δυσκολότερη η ανακάλυψή τους, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας του κυκλώματος είναι η μαρτυρία του Φωτεινού Σάντα, έναν εξ’ αυτών που κατέθεσαν στον εφέτη, επιχειρηματία και επικεφαλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ο οποίος είχε νοικιάσει κινητά τηλέφωνα από μικρή και σχετικά άγνωστη εταιρία κινητών τηλεφώνων, τα οποία στη συνέχεια ενοικίασε σε άλλη εταιρεία που τα έδωσε σε υπαλλήλους της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σάντας «Τα ενοικίασα περίπου από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2004. Στην αρχή κάθε μήνα μου έρχονταν εκατοντάδες σελίδες με τους λογαριασμούς των τηλεφώνων. Ιδιαίτερα όμως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν άνευ προηγουμένου. Μου έρχονταν 5.000- 6.000 σελίδες κάθε φορά. Αυτά άρχιζαν να μειώνονται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αναφέρεται ότι οι χρήστες των τηλεφώνων δεν έκαναν αυτή την αλόγιστη χρήση, αλλά αυτά τα τηλεφωνήματα ουσιαστικά αποτελούσαν το μέσο για να σβηστούν τα ίχνη του κυκλώματος, όσο αυτό πραγματοποιούσε τις υποκλοπές.

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Η μεγάλη συγκάλυψη; Του Σ. Κούλογλου

Η υπόθεση υποκλοπών-Τσαλικίδη ξανά στο προσκήνιο