Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων διορθωτικών μέτρων για τον προϋπολογισμό ύψους 1,8 δις ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους, άφησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα διορθωτικά μέτρα που ζητά η τρόικα για το 2011 θα αφορούν, σύμφωνα με τον υπουργό, τόσο στις δαπάνες, όσο και στα έσοδα και θα αποφασιστούν έως τα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα θα βρεθεί στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου προκειμένου να αποφασιστεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα μέτρα των 22 δις ευρώ κατά την περίοδο 2012-2015.

Ads

Μαύρη τρύπα ύψους 1,15 δις ευρώ στον προϋπολογισμό

Αυξημένο κατά 8,5% στο 1,024 δις ευρώ εμφανίζεται στο πρώτο δίμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα -τελικά- στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ.

Το έλλειμμα είναι κατά 55 εκ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, καθώς στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1,079 δις ευρώ. Συνολικά, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού είναι 1,15 δισ. ευρώ, περίπου.

Ads

Ο υπουργός παραδέχθηκε την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτή αντισταθμίζεται από τις περικοπές των δαπανών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα. Όσον αφορά τα μέτρα της περιόδου 2012-2015 αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο έως στις 15 Απρίλη και έως τις 15Μαΐου τα μέτρα θα γίνουν νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών, δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο υπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου που θα περιλαμβάνει ακίνητα των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του δημοσίου, ενώ υποστήριξε ότι οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν την Τετάρτη. Ξεκαθάρισε τέλος ότι έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με προοπτική τα 15 δις ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012. Ο υπουργός από την πλευρά του δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων, ωστόσο, υποστήριξε ότι με μια πρώτη εκτίμηση η ακίνητη περιουσία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανέρχεται σε πάνω από 8 δις ευρώ. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης περαιτέρω ποσοστού στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι γίνονται συζητήσεις με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, ωστόσο, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ζημίες 15 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, μετά από μείωση 32% στα έξοδα και κατά 14% στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων, είναι μειωμένες κατά 25%.

Το EFSF δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Την εκτίμηση του ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά εξέφρασε επιπλέον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters. Υποστήριξε επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012 καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα, αν το ευνοούν οι συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. «Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ χθες, σε συμφωνία ότι ο μόνιμος μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (ESM) στην Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει καταβεβλημένα κεφάλαια και καταβλητέα κεφάλαια και θα προσφέρει δάνεια με φθηνότερο επιτόκιο σε σχέση με τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF)κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δις ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια του με κόστος χαμηλότερο από αυτό του υφιστάμενου μηχανισμού EFSF. Τα δάνεια του ESM θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των τρεχόντων επιτοκίων της αγοράς. Επιπλέον 100 μονάδες θα προστίθενται εάν η διάρκεια των δανείων που χορηγούνται υπερβαίνει την τριετία, ενώ δεν θα χρεώνονται διαχειριστικές προμήθειες. Την διοίκηση του μηχανισμού θα έχει ένα πολιτικό διοικητικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών του ευρώ, με δικαίωμα ψήφου. Αυτό θα ορίζει τον Γενικό διευθυντή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Μηχανισμού. Ο Μηχανισμός θα έχει και ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διευθύνει ο Γενικός Διευθυντής.

Η κεφαλαιακή βάση του μηχανισμού (η συνεισφορά σε ρευστό των κρατών-μελών) θα είναι 80 δις ευρώ. Τα 40 δις ευρώ θα καταβληθούν το 2013 και τα υπόλοιπα 40 δις ευρώ την επόμενη τριετία. Οι εγγυήσεις θα ανέλθουν σε 620 δις ευρώ. Η συνεισφορά της Ελλάδας στο μηχανισμό θα είναι 2,817%, της Γερμανίας 27,146% και της Γαλλίας 20,386%. Για τα αδύναμα από οικονομικής πλευράς κράτη-μέλη θα υπάρξουν ρυθμίσεις. Σύμφωνα, με αναλυτές, η απόφαση ουσιαστικά υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Γερμανίας ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών με τρόπο ευνοϊκό αλλά χωρίς ουσιαστική σημεία για τα φτωχότερα κράτη.

«Η συμφωνία που πέτυχε το χθεσινό συμβούλιο Eurogroup για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), είναι ιδιαίτερης σημασίας και θα οδηγήσει στην συνολική λύση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. Κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, ο Αλταφάζ τόνισε ότι η χθεσινή συμφωνία, που θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2013, οδηγεί στην επικύρωση της συνολικής λύσης στην κρίση χρέους, «για την οποία όλοι εργάστηκαν σκληρά τον τελευταίο μήνα».