Ποινή αργίας σε πέντε αστυνομικούς και πρόστιμο σε άλλον έναν επέβαλε το πρωτοβάθμιο συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. για την σκευωρία που στήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, εις βάρος 23χρονου φοιτητή, γνωστού ως φοιτητή με την «πιτζάμα». Τη δυσαρέσκεια τους για την ποινή – χάδι εξέφρασαν στο tvxs.gr, ο πατέρας του θύματος κ. Παναγιώτης Δημητρίου αλλά και ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Θανάσης Τάρτης.

Το πειθαρχικό όργανο της Αστυνομίας, το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, επέβαλε την ποινή στους έξι αστυνομικούς διότι, τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης στη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, «φόρτωσαν» σακίδιο με μολότωφ στον 23χρονο φοιτητή, Γιώργο Δημητρίου. Ο φοιτητής, φορώντας μάλιστα , το κάτω μέρος πιτζάμας, είχε κατέβει από το διαμέρισμά του για να πετάξει σκουπίδια σε κάδο απορριμάτων και βρέθηκε με χειροπέδες, με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Ads

Το πειθαρχικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε ποινή αργίας τριών μηνών σε έναν ανθυπαστυνόμο, δύο μηνών στους αστυνομικούς που φόρτωσαν το σακίδιο στον 23χρονο και πρόστιμο 200-300 ευρώ σε έναν έκτο αστυνομικό, ο οποίος έριξε στο έδαφος συσκευή κινητού τηλεφώνου, με την οποία κατέγραφε το συμβάν μια αυτόπτης μάρτυρας. Οι καταδικασθέντες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Δευτεροβάθμιο συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. Παρ’ όλα αυτά απέφυγαν την απόταξη, αφού τιμωρήθηκαν για λάθος και όχι για συνειδητή ενέργεια.

Τα όργανα της «τάξης» αρνήθηκαν ότι έδρασαν εσκεμμένα, διότι θεώρησαν εσφαλμένα, κατά τους ισχυρισμούς τους πάντα, ότι το σακίδιο ανήκει στο συλληφθέντα, καθώς κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, που προηγήθηκε της σύλληψής του, έφερε κρεμασμένη στον ώμο του τσάντα ιδίου χρώματος.

Ο πατέρας του 23χρονου φοιτητή, κ. Παναγιώτης Δημητρίου, μίλησε στο tvxs.gr για την απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΛ.ΑΣ. θεωρώντας ότι «εφόσον πρόκειται για προσωρινή αργία, τότε δεν πρόκειται για σωστή απόφαση, διότι οι άνθρωποι αυτοί πήγαν να μας καταστρέψουν. Πρόκειται για ένα νέο παιδί που παίρνει το πτυχίο του. Εάν δεν υπήρχε το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό τώρα θα ήταν στη φυλακή και τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για την αθώωσή του».

Ads

Η διερεύνηση της υπόθεσης, πάντως, δε σταματά σε ενδοϋπηρεσιακό επίπεδο, αφού η δικογραφία έχει ήδη μεταβιβαστεί σε πταισματοδίκη της Αθήνας, αφότου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη στη συμπρωτεύουσα. Επόμενο βήμα αποτελεί η επιστροφή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξαν διαδηλωτές, τα οποία έδειξαν περίτρανα στις αρχές την αθωότητα του 23χρονου και προκάλεσαν τη “συγνώμη” της ΕΛ.ΑΣ. σε επίσημη ανακοίνωσή της τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στο tvxs.gr μίλησε και ο δικηγόρος της οικογένειας Δημητρίου, κ. Θανάσης Τάρτης, ο οποίος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί περί «λάθους» των αστυνομικών είναι αβάσιμοι -εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την πειθαρχική ποινή- αφού αντικατέστησαν τσαντάκι μέσης (τη λεγόμενη “μπανάνα”) με ολόκληρο σακίδιο πλάτης το οποίο περιείχε τη μολότωφ, αλλά με βάση αυτό το κριτήριο τιμωρήθηκαν με προσωρινή αργία από την ΕΛ.ΑΣ. και όχι με απόταξη.

Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε ότι το ποινικό κομμάτι βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης «αν και θα έπρεπε ευθύς εξ αρχής να έχουν ασκηθεί διώξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για μας είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν οι σωστές διώξεις για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος». Πρόσθεσε ότι μόλις ασκηθούν οι διώξεις θα κληθούν από τον αρμόδιο ανακριτή οι αστυνομικοί για να απολογηθούν.

Παράλληλα είπε ότι η οικογένεια Δημητρίου έχει ζητήσει την πειθαρχική, την ποινική δίωξη και σκοπεύει να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση από το Δημόσιο εξαιτίας ηθικής βλάβης.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος