Μόνο στη μείωση του χρέους θα διατίθενται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογίες για τη λειτουργία ττης Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, αλλά και τις απορροφήσεις θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών από τις ίδιες.

Ads

Στην τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται επίσης στην Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να συμμετέχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ενώ ορίζεται και ειδική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, μέσω τριμελούς επιτροπής ανάθεσης έργου, μιας τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης και εκτέλεσης της σύμβασης και μιας πενταμελούς επιτροπής ελέγχου νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης.

Σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, από την τροπολογία προβλέπεται η παράταση της κάλυψης των δαπανών λειτουργίας της από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ επαναπροσδιορίζεται και το καθεστώς αναπλήρωσης του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων.

Παράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα, κατά την απορρόφηση εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα από πιστωτικό ίδρυμα που εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και κατέχει το 100% των μετοχών της πρώτης, να μεταφέρεται υπό προϋποθέσεις η ζημία στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος, συμψηφιζόμενη με τα κέρδη που προκύπτουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Ads