Αυτό ήταν το συμπέρασμα των επισκέψεων που πραγματοποίησαν η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι σε 35 κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Βασικό αντικείμενο ήταν η καταγραφή της ισότιμης ένταξης των παιδιών Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση στα πλαίσια προγράμματος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά το οποίο μάλιστα συμμετείχε σε κάποιες από τις επισκέψεις.

Ads

Οι τρεις οργανώσεις επιβεβαίωσαν την εκτίμησή τους ότι μόλις ένα στα δέκα παιδιά Ρομά ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης πηγαίνει στο σχολείο. Ήδη έχουν επισημάνει στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, 26 κοινότητες όπου απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου για την άρση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των παιδιών Ρομά που όπως επισημαίνεται από την οργάνωση γίνεται με αποκλειστική ή κύρια ευθύνη της πολιτείας.

Τα παραδείγματα από την Ελλάδα ουκ ολίγα…

«Τόσο στον Ξηριά της Λαμίας όσο και στην Ανθήλη και την Αταλάντη υπάρχει ουσιαστικός αποκλεισμός από την εκπαίδευση των παιδιών των Ρομά» επισημαίνει στον τοπικό τύπο, ο Παναγιώτης Δημητράς, μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και του ΕΠΣΕ, σημειώνοντας ότι ακόμη και από τα παιδιά που εγγράφονται ελάχιστα παραμένουν στο σχολείο έως το μήνα Μάιο. Υπογραμμίζει με έμφαση στην ίδια κατάσταση βρίσκονται άλλες είκοσι ακόμη κοινότητες Ρομά στην χώρα ενώ κάνει λόγο για εικόνα «πλήρους και ουσιαστικού αποκλεισμού». «Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλούς νόμους και διατάξεις που όμως υλοποιούνται όταν υπάρχει βούληση…».

Ads

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενστάσεων, αντιρρήσεων και αντιδράσεων για την ένταξη των παιδιών Ρομά με ισότιμο τρόπο στα σχολεία. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, υπάρχουν παιδιά τα οποία θέλουν να πάνε στο σχολείο, ωστόσο, προκύπτουν ζητήματα μεταφοράς τους στο σχολείο και ένταξή τους στις τάξεις.

Παρά το γεγονός ότι βασικό αντικείμενο των επισκέψεων ήταν η συλλογή στοιχείων για την εκπαίδευση των νεαρών Ρομά, οι συνθήκες διαβίωσης καταγράφηκαν από τις τρεις οργανώσεις οι οποίες επισκέφτηκαν οικισμούς και καταυλισμούς αλλά την περιοχή στην οποία ο δήμος της Αταλάντης θέλει να μεταφέρει τους Ρομά. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων έκαναν λόγο για «λύσεις στο πόδι». «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αταλάντη θυμίζουν ένα νέο Απαρτχάιντ των Ρομά» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, τονίζοντας ότι θυμίζουν την ρατσιστική αντίληψη που κυριαρχεί κατά την οποία οι Ρομά βγαίνουν εκτός οικιστικής περιοχής.

Παρόμοια και η κατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στην Αλικαρνασσό, στον οποίο διαβιούν 140 παιδιά χωρίς ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό. Σύμφωνα με το ΕΠΣΕ πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο ή να διαβάσουν το βράδυ χωρίς φωτισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 70 παιδιά που εγγράφονται στο σχολείο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα ποσοστό της τάξεως του 75% στην πορεία εγκαταλείπει το σχολείο για διαφόρους λόγους που συνήθως έχουν να κάνουν είτε με τη μη προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είτε με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης.

Η αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφθηκε και το Ιατρικό Κέντρο της Αλικαρνασσού για την περίθαλψη των τσιγγάνων. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Αρχικά ήταν πλήρως στελεχωμένο και πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια. Με τη λήξη του προγράμματος, ωστόσο, έληξε και η χρηματοδότηση του. Τώρα υπολειτουργεί ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.