Μόλις στο 11% φτάνει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε σειρά ερωτήσεων του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Ads

Ο κ. Χαν σημείωσε ότι «το ποσοστό υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρό σήμερα» και εξήγησε ότι «εώς τα μέσα Μαΐου 2010 (τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα), ο συντελεστής απορρόφησης των ελληνικών ΕΣΠΑ (σύνολο των προγραμμάτων και των ταμείων) ήταν 11% περίπου».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα απορροφητικότητας, εντοπίστηκαν από τον Επίτροπο στους τομείς του περιβάλλοντος, της ψηφικοποίησης, του ανθρώπινου δυναμικού και της δημόσιας διοίκησης.

Απαντώντας εξ’ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Χαν, τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ποσοστό απορρόφησης 12.7% και συμπλήρωσε ότι έχει «καλύτερες επιδόσεις από πολλά τα άλλα πέντε ελληνικά περιφερειακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013».

Ads

Αιτιολογώντας το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στην «ανεπαρκή ρευστότητα των δημοσίων οικονομικών» και στην «αργή πρόοδο των μεγάλων έργων».

Κατέληξε ότι «η έναρξη της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013 συνέπεσε με την περίοδο κλεισίματος 2000-2006, της οποίας η παράταση της επιλεξιμότητας δαπανών έως το 2009 λόγω φυσικών καταστροφών έστρεψε τις προσπάθειες μακριά από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, κάτι που επίσης εξηγεί εν μέρει το χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης στην Ελλάδα».

Τέλος, στην απάντησή του δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσφατα δάνειο 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ , το οποίο πρόκειται να συμβάλει στην εγγύηση της συγχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ΕΣΠΑ».

Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μνημόνιο, τονίζοντας ότι «από τώρα και στο εξής, το ποσοστό απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων είναι ένα από τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων για την εκταμίευση διμερούς βοήθειας από κράτη μέλη της ευρωζώνης».