Την άποψη ότι η Ελλάδα θα οδηγείτο σε χρεοκοπία αν εγκατέλειπε την Ευρωζώνη εξέφρασε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι και πρόσθεσε ότι «ακόμη και μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της θα μπορούσε να καταστήσει ανάπηρη την οικονομία της».

Ads

Παράλληλα, χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υποστήριξε ότι «τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα αποτελούν έναν επιπλέον λόγο παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ, ένα ενδεχόμενο που θεωρώ ως παράλογο, το φορτίο του χρέους της θα επιβαρυνόταν δεδομένου ότι είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ ενώ μερική στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπόφευκτη υπό τις περιστάσεις αυτές», είπε ο Μπίνι στη διάρκεια συνεδρίου.

«Αυτό που πολλοί αναλυτές, ή μάλλον καταστροφολόγοι, δεν έχουν κατανοήσει, είναι ότι το πρόβλημα του χρέους είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ», κατέληξε.

Ads