Τις προσπάθειές της για άμεση θεσμοθέτηση και δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα για το πάρκο, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία τη θέλησή της για «δημιουργία ενός πραγματικού πάρκου» και την «αποτροπή των σχεδιασμών όσων απεργάζονται τη συρρίκνωση του τελευταίου μεγάλου αδόμητου ελεύθερου χώρου της Αθήνας.»

Ads

Η κα Ιουλία Αντωνίου, μέλος της Επιτροπής μίλησε στο tvxs για τις προσπάθειες της επιτροπής, τις δυσκολίες που συναντούν, τη μακροχρόνια προσπάθεια διεκδικητών της έκτασης Γουδή «να δημιουργήσουν τετελεσμένες καταστάσεις και να νομιμοποιήσουν δραστηριότητές τους στο χώρο», καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεγάλης έκτασης πρασίνου στο σημείο εκείνο υπογραμμίζει η κα Αντωνίου, καθώς θα πρόκειται «για μια ανάσα για την πόλη, ένα χώρο που το λεκανοπέδιο έχει πολύ ανάγκη, καθώς έρχεται σαν συνέχεια του ορεινού όγκου του Υμηττού και θα φέρνει πολύ αέρα στη δροσιά στο σύνολο του λεκανοπεδίου.» Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους, τονίζει, ιδίως μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για άνοδο της θερμοκρασίας ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η επιτροπή ζητά τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου στο σύνολο του χώρου Γουδή, συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων, αν και δεν λείπουν οι φορείς, ακόμη και ιδιώτες, που «προσπαθούν ο καθένας να πάρει ένα κομμάτι του πάρκου», δημιουργώντας, μάλιστα, τετελεσμένες καταστάσεις και πιέζοντας για τη νομιμοποίησή τους.

Ads

Σημαντικό πρόβλημα, επισημαίνει η κα Αντωνίου, αποτελεί το θέατρο Μπάντμιντον. Πρόκειται, ως γνωστόν, για μια ολυμπιακή εγκατάσταση η οποία προβλεπόταν να κατεδαφιστεί τρεις μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. «Η κα Πετραλιά, όμως, νοίκιασε το κτήριο σε ιδιώτη για 35 χρόνια, από τα οποία έχουν περάσει σήμερα μόνο τα 5» αναφέρει το μέλος της επιτροπής. Πρόσφατα, μάλιστα, «πέρα από τα 20 επιπλέον στρέμματα τα οποία χρησιμοποιεί ως χώρο πάρκινγκ, υπήρχε η πρόθεση να δημιουργηθεί, στον περιβάλλοντα χώρο, ένα υπαίθριο θέατρο. Ευτυχώς, όμως, τα σχέδια τους αυτά ανατράπηκαν» αναφέρει.

Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις και σε άλλους χώρους της έκτασης Γουδή, καθώς «ένας χώρος με αυτοφυές πράσινο προς την κοίτη του Ιλισσού είναι περιφραγμένος, με δραστηριότητα φορτοεκφορτωτών και εκσκαφέων να σημειώνεται στο σημείο αυτό. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο σημείο, υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει δοθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ στο δήμο Ζωγράφου» αποκαλύπτει η κα Αντωνίου.

Στους ιδιώτες και φορείς που έχουν εκμεταλλευτεί το χώρο ή δηλώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν συγκαταλλέγονται τόσο η αστυνομία με τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και την πρόθεσή της για δημιουργία ελικοδρομίου και μουσείου, όσο και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην οποία έχει παραχωρηθεί χώρος. Ακόμη, μας ενημερώνει η κα Αντωνίου, υπάρχει το ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας, το οποίο ζητά ακόμη μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ήδη διαθέτει, καθώς και η πρόθεση του κου Κακλαμάνη να μεταφερθούν στο χώρο οι εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ.

Επιπλέον, έχει μεν δοθεί έκταση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στα πλαίσια της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, αλλά «το χτίσιμο συνεχίζεται και πέραν της δοθείσας έκτασης», ενώ ακόμα και οι πρακτικές των γύρω υπουργείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών που έχουν μετατρέψει το χώρο σε ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Επιπλέον, από την έκταση του πάρκου παραχωρήθηκαν 10 ακόμη στρέμματα για την κατασκευή ογκολογικού νοσοκομείου, που θα αποτελεί συνέχεια του Νοσοκομείου Παίδων. «Δεν αμφισβητεί κανείς την αναγκαιότητα ύπαρξης του νοσοκομείου, αλλά δεν βλέπουμε γιατί πρέπει να γίνει σε ένα χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί αριθμός νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ο απαιτούμενος χώρος» εξηγεί η κα Αντωνίου. «Υπάρχει, επιπλέον, απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος αναφέρεται στην ακαταλληλότητα του χώρου αυτού για την ανέγερση του νοσοκομείου» επισημαίνει.

«Ακόμα και στρατηγοί έχουν δημιουργήσει σε σημείο του πάρκου ένα δικό τους κήπο, ιδιωτικό και περιφραγμένο για την πρόσβαση στον οποίο πρέπει να έρθει κανείς σε επαφή μαζί τους και έχουν, επίσης, δημιουργήσει και ένα αναψυκτήριο στο χώρο αυτό» καταγγέλλει η κα Αντωνίου.

«Έχουμε απευθυνθεί στο ΣτΕ, το οποίο όμως διαρκώς δηλώνει «ανέτοιμο» να κρίνει για το θέμα και αναβάλει την κρίση σχετικά. Πρόκειται τώρα για την έβδομη κατά σειρά αναβολή, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο» μας είπε η κα Αντωνίου, η οποία και αναφέρθηκε στη θέληση της επιτροπής ακόμα και να διαδηλώσει έξω από το γραφείο των αρμοδίων στο ΣτΕ για το θέμα.

Όσον αφορά το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, το οποίο και δόθηκε προς διαβούλευση στις 20 Απριλίου, η κα Αντωνίου δηλώνει μόνο «μερικώς ικανοποιημένη.» Η Επιτροπή ζητά τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο σύνολο του χώρου, σύμφωνα με τη μελέτη του κου Πολύζου του ΕΜΠ, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη «αναφέρεται μόνο στον πυρήνα του πάρκου, στον οποίο θα ενσωματωθεί και το γήπεδο Μπάντμιντον, και προβλέπεται ακόμη ένας σταθμός μεταφόρτωσης στο σημείο όπου βρίσκεται το φυτώριο του δήμου.» Εξάλλου, «εμείς ζητάμε όχι προεδρικό διάταγμα, αλλά νόμο, θέλουμε δηλαδή να υπάρχει σχετική νομοθεσία.»

Στο σημείο εκείνο, μάλιστα, υπάρχει ακόμα και «ένας παράνομος δρόμος, ο οποίος σύμφωνα και με γνωμάτευση της Πολεοδομίας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.»

Όσον αφορά μελλοντικές δράσεις της επιτροπής, η κα Αντωνίου επισημαίνει ότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες προσέγγισης των όμορων δήμων, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όσον αφορά τους απλούς πολίτες, «εμείς τους προσεγγίζουμε λέγοντας «ελάτε να αγωνιστούμε για το πάρκο στο Γουδή» αλλά συχνά μας λένε «εμείς μένουμε μακριά, δεν μας αφορά το πάρκο.»

«Εμείς, βλέπετε, δεν είμαστε ένα κίνημα τόσο οργανωμένο για να προβούμε σε αντίστοιχες ενέργειες με αυτές της ομάδας των Εξαρχείων που δημιούργησαν μόνοι τους μια πλατεία στο κέντρο της περιοχής τους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου» καταλήγει η κα Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή είχε προγραμματίσει κινητοποίησεις για σήμερα το απόγευμα, αλλά αποφάσισε να τις αναβάλλει επειδή συνέπιπταν με αυτές για το ασφαλιστικό.