Γεύμα στον πρόεδρο του Eurogoup Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρέθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση συμπαγή, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε στο γεύμα και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» και απουσίαζε. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2014, επισημαίνοντας παράλληλα πως τον Απρίλιο του ίδιου έτους θα γίνει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ads

«Πρέπει να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός λόγω της ύφεσης των τελευταίων χρόνων περνά πολύ δύσκολες στιγμές», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. Τώρα υπάρχουν τα πρώτα σημάδια μεταστροφής στην οικονομία, ανοίγουν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, συνέχισε.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν θετικές αποφάσεις μετά την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κρίσιμη τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Αυτό είναι σημαντικό για όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε.
 
Επισήμανε ακόμη πως, με προϋπόθεση πρωτογενές πλεόνασμα και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, το Εurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει μέτρα για τον περιορισμό του δανειακού βάρους της χώρας. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει τον Απρίλιο του 2014, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαφορετικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο Ολλανδός αξιωματούχος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν από την Κομισιόν.
 
Αναφορικά με τις τράπεζες και το bail in, υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα είναι κρίσιμη διαδικασία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στις Βρυξέλλες διεξάγεται η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι προβληματικές τράπεζες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.
 
Για το θέμα της ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από έναν «αποκλειστικής απασχόλησης» επικεφαλής, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών.

image
 
Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του Eurogroup  εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
 
Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, σημείωσε πως είναι:

  • Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια
  • Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη κατά της κρίσης είναι σωστή, ωστόσο μπορεί -όπως είπε- να δεχτεί βελτιώσεις.

Ads

Με ΦΠΑ στην εστίαση το γεύμα στον Ντάισελμπλουμ
 
Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια γεύμα εργασίας, στο οποίο ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών.

Του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
 
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όμως, όπως επισήμανε, δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραβρέθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία.
 
«Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη στη συζήτηση, τονίζοντας πως τόσο αυτό όσο και άλλα όπως το τέλος ακινήτων, όταν ελήφθησαν, ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
 
Αυτή την ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup συναντάται με τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

image

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
 
Καμία έκπληξη δεν προκαλούν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ούτε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος. «Η Ευρώπη είναι δέσμια της μνημονιακής συνταγής λιτότητας, που εξαθλιώνει τους λαούς και αποδομεί την Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί τον καλύτερο μαθητή του νεοφιλελευθερισμού της κ.Μέρκελ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
 
«Πίσω, όμως, από τους αριθμούς και τις υποσχέσεις για μία λογιστικού τύπου μελλοντική οικονομική ανάκαμψη, βρίσκονται η εκτίναξη της ανεργίας και η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε σε μια σύντομη βόλτα του στους δρόμους της Αθήνας, να δει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τους αστέγους της και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι την «επιτυχία» του μνημονίου και τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: Οι τελευταίοι που μπορούν να διαβεβαιώσουν τον ελληνικό λαό για την έξοδο από την κρίση, είναι εκείνοι που μετατρέπουν τις χώρες του νότου σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Ευρώπης. 

ΑΝΕΛ: Φοβού τον Ντάισελμπλουμ και δώρα φέροντα
 
«Φοβού τον Ντάισεμπλουμ και δώρα φέροντα σκέφτεται πλέον ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός, ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup περί δήθεν “κουρέματος” του ελληνικού δημόσιου χρέους τον Απρίλιο του 2014», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
 
«Οι προκλητικές δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, γιατί πάνω σε αυτή χτίζεται η καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία αποθεώνουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. Και προσθέτει πως «όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί τους μιλούν για «ανταγωνιστικότητα» και «στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», για το λαό σημαίνει άγρια μέτρα σε βάρος του».