Με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ της πρότασης, 4 κατά και 2 λευκά), οι αντιπρόσωποι των Aνανεωτικών αποφάσισαν το πρωί του Σαββάτου να μην συμμετέχουν στην εκλογή των οργάνων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με την λήξη των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού. Στελέχη του χώρου έλεγαν ότι η τάση βρίσκεται από σήμερα με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το κόμμα. Ο Δ. Παπαδημούλης και άλλα στελέχη, μιλώντας στο συνέδριο, έκαναν έκκληση για ενότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ανανεωτική Πτέρυγα «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία ουσιώδη αναφορά στην ομιλία του για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε ζητήσει ο Φ. Κουβέλης.

Ads

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες καθώς θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Σύμφωνα με στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τα οποία επικαλείται ο Σκάι, εάν στην σημερινή ψηφοφορία δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της πτέρυγας για απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταθέσουν υποψηφιότητες για συμμετοχή στα όργανα του κόμματος και- όπως ανέφεραν- «αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη τους στο συνέδριο».

Η αποχώρηση σημαίνει ότι δεκάδες στελέχη δεν θα συμμετάσχουν στα κορυφαία όργανα του κόμματος, όπως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Ωστόσο οι βουλευτές, όπως οι κ.κ. Κουβέλης, Παπαδημούλης, Λεβέντης κ.α. θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.

«Μην προχωρήσετε σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή»

Ads

«Nα μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή» κάλεσε από το βήμα του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας την Ανανεωτική Πτέρυγα. Είπε ότι θα κάνουν λάθος αν επιμείνουν να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής των οργάνων με ένα τρόπο που, όπως είπε, μοιάζει και ελπίζει ότι δεν είναι εκβιαστικός.

Τους ζήτησε να σκεφτούν ποιους ευνοούν με τη στάση τους, τονίζοντας ότι ούτε ο Συνασπισμός ευνοείται, ούτε οι ίδιοι. «Ευνοούνται αυτοί που το τελευταίο διάστημα ήθελαν να μας διαλύσουν, που είχαν τον πόθο να διασπαστούμε. Είμαι βέβαιος ότι αυτούς δεν θέλετε να τους επιβεβαιώσετε», τόνισε. «Δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθειά μας, εκτός από όσους νομίζουν ότι περισσεύουν», πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία τους στον Συνασπισμό και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο.

Ακόμα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας ότι «θέλω να πω σε όσους σχεδιάζουν να μας εγκλωβίσουν σε παιχνίδια ανταγωνισμών, ότι τα παιχνίδια σήμερα τελειώνουν. Από τη Δευτέρα παίρνουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας». Αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο τόνισε «να μας πουν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων».

Τόνισε πως το συνέδριο θα αποτελέσει νέα αρχή για το Συνασπισμό των μελών, ο οποίος από τη Δευτέρα θα επανακαθορίσει το συμβόλαιό του με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ελπίζω η συγκίνηση που όλοι αισθανόμαστε τις τελευταίες ώρες να μην είναι συγκίνηση αποχωρισμού. Θα πρέπει όμως να πω ότι δεν υπάρχει και γέννηση χωρίς ωδίνες! Και σήμερα γεννιέται το καινούργιο», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, από τους επικεφαλής των Aνανεωτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο περιθώριο του Συνεδρίου. Στο βασικό θέμα που χωρίζει τα δύο μέρη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική επιλογή και ότι στο σχήμα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις , όχι να απεμπλακεί ο ΣΥΝ όπως ζητά επιμόνως η ανανεωτική πτέρυγα.

Έκκληση για ενότητα

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο το Σάββατο, το στέλεχος της Ανανεωτικής πτέρυγας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια», και αντίστοιχα τον Φ. Κουβέλη να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση», καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος».

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι έγιναν πολλά λάθη, με κυριότερο, όπως υποστήριξε, την αποδυνάμωση του ΣΥΝ και το δόγμα «όλα στο ΣΥΡΙΖΑ». Επεσήμανε ότι παραμένει μέλος του ΣΥΝ, αλλά δεν θα μετέχει στα όργανα, διευκρινίζοντας ότι το είχε ξεκαθαρίσει πριν φτάσει σε αυτή την απόφαση και η ανανεωτική πτέρυγα.

Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου, λέγοντας ότι ο Συνασπισμός υπονομεύθηκε θανάσιμα από τον τέως πρόεδρό του και τους «κολαούζους» του, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Κριτική άσκησε και στον Περικλή Κοροβέση, αλλά και στο Λεωνίδα Κύρκο, για τον οποίον είπε πως τον τιμά και τον αγαπά, αλλά δεν βοήθησαν οι προτάσεις του.

«Εγώ πιστεύω ότι η κρίση και οι πολίτες απαιτούν ενωμένο Συνασπισμό», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «παρόλο που είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης και “αμοιβαδοποίσης” εμείς πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην πορεία της ιταλικής κομουνιστικής επανίδρυσης που εξαφάνισε την αριστερά στην Ιταλία ή στο δρόμο της γερμανικής αριστεράς. Αν διαλέγουμε το δεύτερο, Αλέξη κάνε ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αδιαλλαξία». Τέλος, σημείωσε ότι «αριστερό είναι ο,τι ενώνει και όχι ο,τι διαιρεί».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης, κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος, σημείωσε πως «μπροστά στο κίνδυνο της διάσπασης καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει έστω και την τελευταία στιγμή πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί».

«Ως αριστερό ρεύμα γνωρίζετε τις διαφορές μας με τις ανανεωτικούς. Όμως δεν πρέπει να διασπαστούμε», είπε, τονίζοντας ότι τη διάσπαση του 1991 με το ΚΚΕ η Αριστερά την πληρώνει ακόμη, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. «Τη σημερινή διάσπαση θα την πληρώσουμε για άλλα 30 χρόνια. Να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί», πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΝ.

«Πάντα είχαμε τάσεις, σήμερα όμως δεν έχουμε απλώς τάσεις, έχουμε παρέες και παράγοντες», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο. «Αν είμαστε ανίκανοι να ενώσουμε αυτή την αριστερά του πλουραλισμού μην έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να στηριχθούμε σε μια καθαρότητα», πρόσθεσε. Ο Γ. Δραγασάκης, στο τέλος της ομιλίας του, δήλωσε ότι μετά από 30 χρόνια δεν θα είναι υποψήφιος για την κεντρική επιτροπή.

Ένταση και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν κατά την ομιλία του Θοδωρή Μαργαρίτη, ο οποίος έκανε επίθεση κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μαργαρίτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι κωφεύει στα θέματα και στους προβληματισμούς της ανανεωτικής πτέρυγας. Πρόσθεσε ότι οι ανανεωτικοί είχαν δίκιο όταν έλεγαν «όχι» στο συνέδριο διότι θα γινόταν ένα συνέδριο διάσπασης και όχι σύνθεσης. «Το κόμμα μας είναι όμηρος των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούμε την άμεση απεμπλοκή μας από αυτόν», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΝ τονίζοντας ότι είναι αντίθετος σε κάθε διασπαστική προσπάθεια ή τάση. «Να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν να μην διασπαστούμε αλλά να αποφασίσουμε την τήρηση του καταστατικού», είπε και πρότεινε θεματικό συνέδριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αριστεράς.