Ατεκμηρίωτος και με στοιχεία τα οποία χρονολογούνται σε αρκετές περιπτώσεις από το 2006, αλλά ακόμη και από το 1995, είναι ο υγειονομικός χάρτης, ο οποίος καταρτίσθηκε από ομάδα εργασίας υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γ. Κυριόπουλο και παρουσιάσθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή». Επισημαίνεται ότι ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία προκειμένου η πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αποφασίσει τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος, την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των μονάδων, ενώ την 1η Ιουλίου θα εκδοθεί η πρώτη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την «Αυγή», ενδεικτικό της «τεκμηρίωσης» του χάρτη είναι ότι δείχνει σοβαρά μειωμένους όλους τους παράγοντες κινδύνου από το 2006 έως το 2011 για την Ελλάδα, ενώ σε αυτό το διάστημα διπλασιάζεται, η φυσική δραστηριότητα, δηλαδή η άθληση, των πολιτών. Επιπλέον το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο χάρτης «βαφτίζει» ως επιδημιολογικά τα απλά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ενώ προχωρά σε ανάλυση της νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας δεν διαθέτει μηχανοργάνωση και δεν υπάρχουν μητρώα, ούτε καν για τις πλέον βασικές και σοβαρές από τις ασθένειες.

Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας, Ν. Πολύζος ανέφερε ότι αύξηση κατά 4% μεσοσταθμικά, σε σχέση με το 2010, εμφανίζει για φέτος ο αριθμός των νοσηλειών στα δημόσια νοσοκομεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης για φέτος αύξηση κατά 12% στις εργαστηριακές εξετάσεις και μείωση της τάξης του 5% στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ οι συνολικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ εμφανίζουν νέα μείωση της τάξης του 20%.

Ads