Ξεκίνησε σήμερα η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Ιουλίου. Η διαδικασία συνάντησε προβλήματα, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος καταγραφής, ωστόσο σταδιακά η λειτουργία αποκαταστάθηκε. Ύστερα από παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι καλούνται να απαντήσουν μόνο σε ερωτήσεις που αφορούν τη μισθοδοσία και όχι προσωπικά δεδομένα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής θα αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ωστόσο, αντιδρά στην απογραφή και ζητά από τα μέλη της να μην συμπληρώσουν το απογραφικό δελτίο και να μην απεμπολήσουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού.

Ads

Σε ανακοίνωση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr τονίζεται ότι «σήμερα εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση στην εφαρμογή της απογραφής (200.000 ταυτόχρονοι χρήστες) και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις». Και προστίθεται ότι «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρακαλεί σήμερα να απογράφονται μόνο οι απογραφόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1». Στην ίδια ανακοίνωση, προστίθεται ότι οι υπάλληλοι δεν πρέπει να ανησυχούν για την απογραφή τους και σημειώνεται ότι «εξετάζουμε την αναμόρφωση των προθεσμιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων έχουν υποχρέωση να απογραφούν».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα μίας ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, όπου περιέχονται προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής καταστάσεως και τίτλοι σπουδών. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποιήσεως.

Όσοι υπάλληλοι δεν καταγραφούν στην ενιαία λίστα, από την 1η Νοεμβρίου 2010 θα παύσουν να πληρώνονται μέχρι να απογραφούν ή να διορθωθούν τα στοιχεία τους.

Ads

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της απογραφής δίνονται στο δικτυακό τόπο https://apografi.gov.gr/ όπου υπάρχουν οι οδηγίες συμπλήρωσης, το έντυπο προετοιμασίας καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία απογραφής αφορά σε όλο το προσωπικό του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού.

Μετά την απογραφή του, ο υπάλληλος λαμβάνει κωδικό αριθμό πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία που έχει υποβάλει στην ατομική ηλεκτρονική σελίδα. Η σελίδα απογραφής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής υποβολή στοιχείων αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα.

Οι υπάλληλοι που απουσιάζουν σε άδεια μπορούν να κάνουν αίτηση ώστε να απογραφεί από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού της υπηρεσίας που υπηρετεί ή τον αναπληρωτή του. Με ευθύνη του προϊσταμένου τους απογράφονται και οι ασθενείς ή όσοι λείπουν για άλλους λόγους.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου αν και μετά από τις σημερινές δυσκολίες ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης στις προθεσμίες υποβολής.

Αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Να μην συμπληρώσουν το δελτίο απογραφής καλεί τα μέλη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σημειώνοντας ότι η σχετική υπουργική απόφαση αφορά μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

«Η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία ασκείται κριτική και στην υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της.

Όπως αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ’ αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι. Προς τούτο ζητήσαμε, κατ’ επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό. Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά. Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)».