Η αντίδραση των φοιτητών στο νόμο – πλαίσιο κλιμακώνεται. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την Ομόνοια έχουν ξεκινήσει την πορεία τους προς τη Βουλή οι φοιτητές και εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη. Όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, αν και κάποιες δεν τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων, στηρίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Καταλήψεις πάντως πραγματοποιούνται σε πάνω από 80 τμήματα.

Ads

Εν τω μεταξύ, την ώρα που συνεχίζεται το ντόμινο των καταλήψεων, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αντεπιτίθεται στις φοιτητικές παρατάξεις και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κλείνουν τα Πανεπιστήμια. Επιπλέον, κατηγόρησε τις διοικήσεις των ιδρυμάτων ότι με τις αποφάσεις τους για αναβολή των Εξεταστικών ουσιαστικά υποδαυλίζουν τις καταλήψεις.

Ακόμη σκληρότερη ήταν για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις δηλώσεις ανοχής προς τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αφού τον κατηγόρησε για συναλλαγή με τις φοιτητικές παρατάξεις για την εκλογή του, του καταλόγισε ότι δεν τον ενδιαφέρει που χάνονται εξεταστικές και μαζί μαθήματα. «Δεν χτύπησα καμία κομματική πόρτα ούτε τη δική της», απαντά ο κ. Πελεγρίνης, παραπέμποντας στην απόφαση της Συγκλήτου για ανοιχτά και όχι κλειστά Ιδρύματα. Όσο για την απάντηση της συνόδου, σαφής: «Περίσσευσαν οι ύβρεις εναντίον των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών. Παρακαλούμε για το καλό της Παιδείας να σταματήσουν».

Επιπλέον, η συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων -που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή- εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Αννα Διαμαντοπούλου για ύβρεις. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες για να εκτιμήσουν τον νέο νόμο, τοποθετήθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων – αν και στο ΤΕΙ της Αθήνας οι σπουδαστές αποφάσισαν την Τετάρτη κατάληψη – παρότι επίσης διαφωνούν με αρκετά σημεία του νέου νόμου.

Ads

Όσον αφορά στις καταλήψεις, προστέθηκαν, μεταξύ των άλλων, την Τετάρτη, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πειραιώς και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως η Νομική, τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, στα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και αλλού.