Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου καταθέτει αυτή την ώρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, μετά την αποκάλυψη εμπλοκής του στο σκάνδαλο όταν ο συμμετείχε στη Λιμενική Επιτροπή του Πόρτο Λάγος. Σε συνέντευξή του νωρίτερα στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου είπε ότι «Ευτυχώς ή δυστυχώς για μένα, είμαι μπλεγμένος με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από το Δεκέμβριο του 2000 κ. Παπαπαναγιώτου, δεν έμπλεξα με το δημοσίευμα της Καθημερινής».

Ads

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν για το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του είναι αθώος, γιατί τότε είναι ένοχοι οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν ακριβώς το ίδιο;», ο κ. Ξυνίδης εξηγεί το σκεπτικό: «Γιατί ήταν η Λιμενική Επιτροπή που το 2001 ήρθε σε επαφή με αυτό το θέμα και, άρα, δεν είχε απολύτως τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή, που να αμφισβητεί ένα Δημόσιο, το οποίο λέει ότι μια νησίδα δεν είναι δική μου και είναι της Μονής Βατοπεδίου και, ως εκ τούτου, εσύ που έχεις τη χρήση, Λιμενικό Ταμείο, να απαλλαγείς από τη χρήση αυτή, γιατί κακώς την ενέταξες στη δική σου ζώνη.

Και είναι άλλο το 2004, μετά την ανάκληση συνολικά των αποφάσεων, από την απόφαση του κ. Φωτιάδη και του κ. Δρυ, που έρχεται η υπόθεση σε μηδενικό σημείο, να έρχεται ο κ. Δούκας και να λέει ότι οι αιτιάσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης – και αδελφού μου – δεν έχουν καμία βάση και, ως εκ τούτου, εξακολουθούν να είναι ισχυρές οι αποφάσεις του κ. Φωτιάδη και του κ. Δρυ. Όταν η ίδια η Λιμενική Επιτροπή, πιο μπροστά, το 2003, έρχεται με αυτό το έγγραφο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και λέει, ακυρώνω όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως Λιμενική Επιτροπή και αφορούσαν αποφάσεις αποχαρακτηρισμών, γιατί έχουν βρεθεί νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Γιατί ο κ. Δένδιας και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτοί που έστελναν έγγραφα και ζητούσαν από όλους τους νομούς της Ελλάδας, να τους πουν ποια είναι τα τουριστικά ακίνητα που έχουν αξία, προκειμένου να κάνουν τις ανταλλαγές – και αναφέρομαι στα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπογράφει η κυρία Μαντέλη. Γιατί είναι αυτοί οι οποίοι έβγαιναν με ανακοινώσεις στις 8 Μαρτίου του 2006 και πανηγύριζαν ότι, μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, δόθηκε λύση και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ της ΚΕΔ και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου».

Ads

«Τον Νοέμβριο του 2003, σας θυμίζω, έγινε δίκη στην Κομοτηνή, από την οποία βγήκε μετά από 2,5 χρόνια η απόφαση, και αφού υπέγραψαν και είπαν να παραιτηθεί από την έκδοση απόφασης το ελληνικό Δημόσιο, πάλι με απόφαση του κ. Δούκα. Δεν είναι τα ίδια πράγματα. Άλλο να απευθύνεσαι σε ένα Λιμενικό Ταμείο της επαρχίας το 2001, που για πρώτη φορά έρχονται κάποιοι εκεί και λένε, ξέρετε, έχουμε κάποια δικαιώματα και ορίστε, πάρτε και μια απόφαση που λέει ότι είναι δικά μας, και άλλο να έρχεσαι το 2004, όταν έχει πάρει έκταση αυτή η υπόθεση και με συγκεκριμένες πράξεις να κάνεις τις ανταλλαγές, που είναι το κύριο, το βαρύ σκάνδαλο αυτής της υπόθεσης.

Διότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πει, ενδεχομένως και εγώ, ότι ξέρετε, εκείνη την εποχή, με αυτά τα δεδομένα αυτό, εκείνο, το άλλο, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό πώς οδηγήθηκαν στις ανταλλαγές. Αυτό το πράγμα, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να το εξηγήσει. Και θα μου επιτρέψετε να συνδέσω άμεσα αυτό το οποίο γίνεται, διότι είμαι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το θέμα του Βατοπεδίου, με πολύ μεγάλο αγώνα, που δικαιώθηκε κιόλας – εκτός από την ταλαιπωρία που υπέστην στην προσωπική μου πορεία – αλλά από εκεί και μετά, δεν μπορεί να μη συνδέεται με το ότι σήμερα παραδίδονται τα πορίσματα για το Βατοπέδι» λέει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και συμπηρώνει ότι «Δεν θα δώσω, όμως, δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να προκαλέσει άλλες καθυστερήσεις στην Εξεταστική» αφού το απόγευμα θα είναι εκεί ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διατυπωθεί επίσημα το αίτημα.

«Εγώ θα είμαι εκεί ως άτομο και θα περιμένω, από τη στιγμή που θεωρούν ότι υπάρχει θέμα, να με καλέσουν και να με ακούσουν. Αλλά το δικαίωμα να προκαλέσουν καθυστερήσεις, γιατί έχουν, ποιους λόγους δεν ξέρω, δεν θα το πάρουν, απ’ αυτή την υπόθεση που προσπαθούν να κατασκευάσουν», υπογραμμίζει ο κ. Ξυνίδης.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει την αναφορά που έκανε για «εκβιασμό με αφορμή τον Καλλικράτη για το Δήμο Αβδήρων», για το οποίο ζήτημα ο Σωκράτης Ξυνίδης εξηγεί: «Όφειλα στην ανακοίνωσή μου να πω ό,τι σχετίζεται με αυτή την εξέλιξη. Θα ήταν πιο απλό για μένα, να το αποδώσω μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα σε κεντρικό επίπεδο και να τελειώνει όλη η υπόθεση. Όμως, δεν μπορούσα να αποκρύψω κάτι το οποίο έγινε πριν από λίγες μέρες και που, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να μην σχετίζεται με την όλη υπόθεση. Δέχθηκα μία επίσκεψη, όπως λέω και στην ανακοίνωσή μου, στο γραφείο μου στην Ξάνθη, μετά από σχετικό αίτημα.

Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος πολιτικός, ο οποίος μου ζήτησε να δω τον συγκεκριμένο πρώην Κοινοτάρχη της Κοινότητας Αβδήρων, ο οποίος είναι προσκείμενος στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με τον οποίο έχω και εγώ δούναι και λαβείν, δηλαδή δεν είναι άγνωστο σε εμένα πρόσωπο, ούτε μιλούσα για πρώτη φορά μαζί του. Και μου είπε ότι θέλει να συναντηθούμε – για να μου εκφράσει τα παράπονά τους προφανώς, υπέθεσα εγώ – για τη θέση μου στο συγκεκριμένο θέμα.

Πήγαμε και μου είπε ότι έχει παράπονα, διότι ενώ ο Δήμος, στον οποίο εντάχθηκαν και τα Άβδηρα, στην αρχή ονομάστηκε Δήμος Δημοκρίτου με πρωτεύουσα τα Άβδηρα, μετά, στην κατάθεση του νομοσχεδίου του «Καλλικράτη», μετατράπηκε σε Δήμο Αβδήρων, με πρωτεύουσα την Γενισέα. Και το πρόβλημά του ήταν ότι δεν θα έπρεπε η πρωτεύουσα να είναι στην Γενισέα, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει στα Άβδηρα. Επειδή εγώ είχα μία ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα, μου είπε ότι αυτό το πράγμα έχει καθυστερήσει και αυτόν, και τους κατοίκους της περιοχής.

Και μου λέει ότι ήρθα εγώ σήμερα, για να σε προφυλάξω και να σου πω ότι κάποιος άφησε έξω από την πόρτα μου ένα φάκελο, με ένα χαρτί το οποίο υπογράφεις εσύ παλιά, που ήσουν στη Λιμενική Επιτροπή, και εμπλέκεσαι στην υπόθεση του Βατοπεδίου και, στη συνέχεια, αφού μου άφησαν αυτό το χαρτί, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ανώνυμα, ότι «θα τον τελειώσουμε πολιτικά». Εάν εσείς αυτό δεν το θεωρείτε εκβιασμό και ενόψει ψήφισης «Καλλικράτη», τότε ποιος είναι ο ορισμός του εκβιασμού;» διερωτάται ο κ. Ξυνίδης.

« Άρα, τι συμπεραίνω εγώ ότι έγινε; Ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ανέσυραν μια απόφαση, η οποία ουδέν πρακτικό αποτέλεσμα έχει, με την έννοια ότι ουδέποτε συντελέστηκε αποχαρακτηρισμός, πρώτον, και ότι το 2003 αυτή η απόφαση έχει ανακληθεί, επίσης με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής. Και έρχονται σήμερα, με αυτό το χαρτί, να προσπαθήσουν να μου δημιουργήσουν – κατά τη γνώμη τους – πριν τον «Καλλικράτη» πίεση, και μετά την ψήφισή του να πάρουν εκδίκηση σε αυτό το θέμα. Προφανώς, αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Εγώ έτσι το οριοθετώ. Δεν βλέπω άλλα φαντάσματα και τέρατα, ούτε θεωρώ ότι έχει στηθεί κάτι».

Απαντώντας σε ερώτηση από πού προήλθε ο εκβιασμός τον οποίο κατήγγειλε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε: «Αυτό θα ρωτήσετε τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος, από όσο γνωρίζω, είναι ανοιχτός ως προς το να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, αν του ζητηθεί και προς διευκρινίσεις ή οτιδήποτε αφορά αυτή την υπόθεση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκβιασμός σχετίζεται με τη θέση του για τον «Καλλικράτη».

Για το εάν υπάρχει λογική συμψηφισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με αφορμή σχετική δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια και εάν υπάρχει θέμα αλλαγής του κ. Σ. Ξυνίδη από τη θέση του Γραμματέα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε χάρη στη ΝΔ και σε οποιονδήποτε άλλον για συμψηφισμό και μάλιστα στο θέμα του Βατοπεδίου, όπου η ΝΔ έδωσε εξετάσεις ξεπουλήματος και χαρίσματος της δημόσιας περιουσίας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει συνολικό πολιτικό θέμα και πως η ΝΔ δεν στοχοποιεί και δεν ενοχοποιεί κανέναν. «Μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα πρέπει να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις, οι οποίες δεν έχουν δοθεί παρά τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη» συμπλήρωσε.

«Κατά συνέπεια, προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα το οποίο αγγίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επιβάλλεται στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει αυτός τις απαραίτητες εξηγήσεις και να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που του αναλογούν» σημείωσε και ανέφερε πως η ΝΔ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ γρήγορα θα αποδειχθεί πως είναι «όμηρο της ίδιας της δικομανίας που χαρακτηρίζει την τακτική του και αιχμάλωτο του συνδρόμου του εισαγγελέα το οποίο κατευθύνει την πολιτική του».

Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση επεσήμανε πως δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού και ούτε προκύπτει τίποτα τέτοιο από δηλώσεις του Νίκου Δένδια. «Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Να θεωρεί μη επιλήψιμες τις ενέργειες Ξυνίδη, ενώ τις ίδιες πράξεις από υπουργούς επιλήψιμες;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και επανέλαβε πως από τη στιγμή που ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν απαντά, το βάρος των εξηγήσεων πέφτει στις πλάτες του πρωθυπουργού.