Με φόντο την προηγούμενη άρνηση της Ολομέλειας να παραπέμψει τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη σε δικαστικό συμβούλιο για τις ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες στο σκάνδαλο Siemens, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για την ίδια υπόθεση και πρόσωπα.

Ads

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, προκύπτει πως μονάχα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρόταση. Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει, υποστηρίζοντας ότι οι πρώην υπουργοί της κατηγορούνται χωρίς στοιχεία και χωρίς να έχουν πεισθεί ούτε καν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις ποινικές τους ευθύνες.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, προσανατολίζεται σε λευκή ψήφο, εκτιμώντας πως το σκάνδαλο αφορά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και πως γίνεται προσπάθεια συγκάληψης. Κάλεσε δε, το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει μόνο του στη σύσταστη της επιτροπής. Για «πράσινο και γαλάζιο σκάνδαλο» μίλησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε στο κουκούλωμα γιατί και οι δύο δεν θέλουν την αλήθεια. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Όλα τα άλλα είναι ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο» κατέληξε ο βουλευτής.

Τέλος, ο ΛΑΟΣ, διά του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, δήλωσε πως αποχωρεί καταγγέλλοντας τη «γελοιότητα» της διαδικασίας. «Δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος σε μία φαρσοκωμωδία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο κλείνει με την πρόταση για παραπομπή των δύο πρώην υπουργών. Λίγο αργότερα από την αίθουσα αποχώρησε και η ΝΔ με το Νίκο Δένδια να μιλά επίσης για φαρσοκωμωδία.

Ads

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι «βούληση υπάρχει αλλά τα ζητήματα είναι νομικά -και όχι πολιτικά- σύνθετα». Αναφερόμενος στις μομφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί κουκουλώματος και ατιμωρησίας αλλά και σε αναφορές που παρομοίωσαν τους δύο παραπεμπόμενους με τις τελευταίες τρύπες της φλογέρας ο κ. Πεταλωτής αντέτεινε: «ποιος είπε ότι οι Υπουργοί είναι οι τελευταίες τρύπες της φλογέρας; τέτοιες λογικές μας οδήγησαν στην ατιμωρησία, απαξιώνοντας πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Ο κ. Πεταλωτής παραδέχτηκε ότι η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ευθύνες για μια σειρά προσώπων εκτός των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε παράλληλα και η παραγραφή τους και κατά συνέπεια η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τέλους με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

Τελευταία ενημέρωση:


Οριστικό «όχι» σε Προανακριτική για Γ. Αλογοσκούφη – Χρ. Μαρκογιαννάκη

Απορρίφθηκε η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος των πρώην υπουργών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση της Siemens.

Το αποτέλεσμα θεωρείτο αναμενόμενο, καθώς στα τέλη Ιουλίου η Ολομέλεια είχε απορρίψει το αίτημα συγκρότησης τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφαινόταν για την πρόταση κατηγορίας σε βάρος των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ.

«Σήμερα τελείωσε οριστικά μια 18μηνη φαρσοκωμωδία με την οποία έγινε προσπάθεια μείωσης μου και που ασφαλώς με ταλαιπώρησε σημαντικά», δήλωσε ο Χ. Μαρκογιαννάκης, προσθέτοντας ότι «Τελικά μπορεί οι πρωταγωνιστές της να γελοιοποιήθηκαν, η υπόθεση όμως του σκανδάλου της SIEMENS είναι σοβαρή και ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της».