Περισσότερες εξόδους και άδειες λαμβάνουν οι φαντάροι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς οι αδειούχοι δεν θα σιτίζονται στις μονάδες τους και έτσι η δαπάνη για την αγορά τροφίμων θα είναι μικρότερη.

Ads

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα «Βήμα», οι έξοδοι, οι διανυκτερεύσεις και οι άδειες μικρής διάρκειας (διήμερες και τριήμερες) των κληρωτών αυξάνονται, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τα τρόφιμα.

Από στοιχεία που δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Πολιτεία ξοδεύει 3,6 ευρώ την ημέρα για την τροφή του στρατιώτη όταν αυτός βρίσκεται στη μονάδα του, ενώ για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προβλέπονται περίπου 5 ευρώ ημερησίως. Παρότι η αξία της τροφής του κληρωτού στρατιώτη δεν είναι σημαντική, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιθυμεί να κάνει οικονομίες μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, χωρίς να μειώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Πεντάγωνο έχει αρκετά χρέη, ορισμένα από αυτά και σε τρόφιμα, σύμφωνα με την πηγή. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που χρωστούν χρήματα ακόμη και σε κρεοπωλεία. Συνολικά, το χρέος για τρόφιμα κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την προσθήκη ότι τελευταίως δόθηκε ένα ποσό προς οριστική εξόφληση των προμηθευτών.

Ads

Τα περισσότερα χρέη όμως των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται από την αγορά καυσίμων. Συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στρατιωτικών, τα χρέη για καύσιμα ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ, αλλά τελευταίως εξευρέθηκαν πόροι περί τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για μείωση του χρέους: «Βρήκαμε χρέη για καύσιμα μόλις παραλάβαμε την κυβέρνηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας.

Σημαντικό έλλειμμα υπάρχει, εδώ και χρόνια, και για τις προμήθειες των στρατιωτικών νοσοκομείων, κυρίως σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, όπου επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί: «Στόχος είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια, ώστε ένα μεγάλο χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων προς τους προμηθευτές τους να μειωθεί στο ελάχιστο», δήλωσε πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.