Την εκλογική τους δύναμη, όπως αυτή αποτυπώνεται στο χάρτη της επικράτειας, αποτιμούν στα κόμματα, τα οποία προβαίνουν σε ανάλογες (;) ερμηνείες και ανακοινώσεις.

Ads

Περιφέρειες

Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε στις 8 από τις 13 περιφέρειες: Αττική, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο (με τη συνδρομή του ΛΑΟΣ).

Η ΝΔ κέρδισε τις υπόλοιπες 5 περιφέρειες: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο (με ΛΑΟΣ) και Ιόνιων Νήσων (με ΛΑΟΣ).

Ads

Ο ΛΑΟΣ συμμετείχε στην εκλογή 3 περιφερειαρχών. Στην Πελοπόννησο συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ. Στην Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά με τη ΝΔ.

Δήμοι (άνω των 10.000 κατοίκων)

Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε υποψήφιους σε 73 δήμους άνω των 10.000 κατοίκων. Στους 25 από αυτούς συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Αριστερά ή/και τους Οικολόγους Πράσινους.

H ΝΔ κέρδισε 41 δήμους. Στο δήμο Καλαμάτας συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ.

Το ΚΚΕ εξέλεξε δήμαρχο στην Πετρούπολη.

Ο ΛΑΟΣ, συνεργαζόμενος με τη ΝΔ, συμμετείχε στην εκλογή του δημάρχου Καλαμάτας.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην εκλογή 6 δημάρχων. Στους 5 συνεργάστηκε με τη ΔΑ και στον 1 με τους Οικολόγους Πράσινους.

Η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε και συμμετείχε στην εκλογή 35 δημάρχων. Στους 29 δήμους συνεργάστηκε είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το ΠΑΣΟΚ ή/και τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνεργαζόμενοι με τη Δημοκρατική Αριστερά ή/και το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν στην εκλογή 14 δημάρχων.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

«Έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ανέφερε ότι «απέτυχε η προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι πολίτες με ψήφο αυξημένης ευθύνης, έστειλαν και σήμερα, μήνυμα πολιτικής σταθερότητας».

«Δυνατή, ανανεωμένη και υπεύθυνη» ΝΔ βλέπει μέσα από το αποτέλεσμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σημειώνει ότι το κόμμα του μείωσε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική ματαίωσης κάποιων πτυχών του Μνημονίου εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στάθηκε στην ερμηνεία του αποτελέσματος ως έκφρασης δυσαρέσκειας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: σοβαρευτείτε», δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος αναφερόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα κάνει λόγο για «προειδοποιητική βολή πως οι κοκορομαχίες δεν αρέσουν στον ελληνικό λαό».

«Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες με ψηφοδέλτια που με το ζόρι συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες μόνο και μόνο επειδή οι δυνάμεις της αριστεράς παρουσιάζονται κατακερματισμένες», αναφέρει για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «σε πείσμα, όμως, αυτής της στενάχωρης πραγματικότητας υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις σε πάνω από δέκα δήμους σε ολόκληρη τη χώρα».

«Η Δημοκρατική Αριστερά αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το νικηφόρο αποτέλεσμα που υπήρξε, τόσο στο Δήμο της Αθήνας, όσο και στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. Oι υποψηφιότητες του κ. Καμίνη, αλλά και του κ. Μπουτάρη αποδείχτηκε ότι είχαν δυναμική γιατί απευθυνόντουσαν στην κοινωνία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.

«Απαξίωση και επιφύλαξη απέναντι στους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων», διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον α γύρο, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι έφεραν ευρύτερη στήριξη, στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι ψηφοφόροι.

Άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υψηλή αποχή από την κάλπη.

Διαβάστε επίσης: Νίκες Καμίνη, Μιχαλολιάκου και Μπουτάρη που νικά… τον Άνθιμο