«Να σταματήσουν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Θα αντικατασταθούν τα στελέχη που θα μεταπηδήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ads

Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξε να κλείσει τη συζήτηση για ανασχηματισμό ευρείας κλίμακας. Αναφερόμενος στις προαναγγελθείσες δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση, είπε ότι αυτές μελετώνται.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι οι όποιες αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ. α. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο». «Δεν μιλάμε για υπέρ-υπουργεία αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα κατατεθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Έως το τέλος του Αυγούστου, τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

Ads

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει “πακέτο” με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ’ αυτή την έννοια για κάποια απ’ αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι της απελευθέρωσής τους. Για τα άλλα επαγγέλματα – πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ’ επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

«Δεν υπάρχει Μνημόνιο 2»

Ως προς τη συζήτηση για Μνημόνιο 1 και Μνημόνιο 2 οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

Στην κάθε επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο Μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ’ αυτόν ήταν “πέντε γραμμές” και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.

Παράλληλα, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

Για την ανάπτυξη επισήμαναν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Μέτρα για το ιστορικό κέντρο

Στο μεταξύ, μέσα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί από την αστυνομία επίλεκτο σώμα, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα συνεργάζεται -ή θα συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του- με αλλοδαπούς. Επιπλέον, προτείνεται η απομάκρυνση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Το πόρισμα το οποίο κατατέθηκε στο κυβερνητικό όργανο προτείνει τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα υπό τον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, τα σημαντικότερα σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν ως εξής:

-Εντοπισμός και σύλληψη των συμμοριών

-Προστασία των ευάλωτων ομάδων με παροχή του ειδικού καθεστώτος σε αυτούς που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ο εντοπισμός των Ελλήνων που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε αλλοδαπούς δίχως να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

-Στο σκέλος του παραεμπορίου προτείνεται η δημιουργία πολυπολιτισμικής αγοράς, με τη φορολόγηση των πωλούμενων προϊόντων

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να καθορίσει τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας ενώ προτείνεται η σφράγιση, διακοπή παροχής ρεύματος κλπ) για τα Κέντρα Υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν δίχως άδεια.

-Το πόρισμα προτείνει τη μεταφορά και μετεγκατάσταση όλων των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία και την ενίσχυση των Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ στο κέντρο, ενώ για τα εκδιδόμενα πρόσωπα ζητείται η εκ νέου νομιμοποίηση των οίκων ανοχής

-Για τους άστεγους του κέντρου το πόρισμα προβλέπει την καταγραφή τους και την παροχή στέγης σε χώρους πρόνοιας ενώ σημειώνεται πως τα συσσίτια δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των αστέγων.

Τέλος, για τα άδεια κτίρια γίνεται μνεία στην εφαρμογή του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του Υπουργείου Περιβάλλοντος , αλλά και στην αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας από το Δήμο Αθηναίων (φωταγώγηση, καθαριότητα, κ.λ.π)