Με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Ελλάδα. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας. Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση μεικτής επιτροπής για την προώθηση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο Μεσανατολικό.

Ads

Ακόμα, όπως δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στα αγροτικά προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία συμπράξεων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Συμφώνησαν επίσης σε συνάντηση των αρμοδίων αρχών τουρισμού και οικονομίας και στην ανταλλαγή επισκέψεων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρόθυμη να συμβάλει στο Μεσανατολικό

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο Μεσανατολικό, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και την πεποίθηση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και απευθείας διαπραγματεύσεις. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη την άμεση και άνευ όρων» -όπως τόνισε- απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων, όπως και τη «χαλάρωση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, ενέταξε την Ελλάδα σε μια ευρεία συμμαχία όσων επιθυμούν την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτη η υποστήριξη της Ελλάδας.

Ads

Την προθυμία της Ελλάδας για συμβολή στο Μεσανατολικό είχαν προαναγγείλει διεθνή μέσα ενημέρωσης σε σημερινές αναλύσεις τους. «Η Ελλάδα, παραδοσιακός σύμμαχος των Αραβικών κρατών, απέκτησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μόλις το 1990, ενώ πρόσφατα έχει εκφράσει την επιθυμία για στενότερες σχέσεις και μεγαλύτερη παρουσία στη διπλωματία της Μ. Ανατολής», ανέφερε το Reuters.

Ανώτερος αξιωματούχος έκανε λόγο χθες για «μια νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην λεκάνη της Μεσογείου» προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζεται σε άρθρο του Shlomo Cezana στην Israel Hayom.

Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα αφορούν κυρίως οι συνομιλίες, έγραψαν τόσο η Luxemburger Wort όσο και το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ανταπόκριση του Rainer Hermann με τίτλο «Σύντομα απευθείας διαπραγματεύσεις;», στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται διευκρίνιση σχετικά με το αν η παλαιστινιακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

«Η Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία αφορά σε διάφορους τομείς, ορισμένοι εκ των οποίων δέον να παραμείνουν μακριά από τη δημοσιότητα. Το Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει αύριο, επίσκεψη σε ελληνικό ναύσταθμο», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon.

Άρθρο της ενημερωτικής ιστοσελίδας walla news τονίζει ότι η «ελληνική πλευρά έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για διεύρυνση της ανάμιξής της στα διπλωματικά δρώμενα της περιοχής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, αναφέρθηκε στις «κολλημένες» διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβάλλει την παρουσία της, έχει όμως τη δυνατότητα να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο λαών, επ’ ωφελεία των εμπλεκομένων μερών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Mubarak δέχθηκε την Παρασκευή τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την έναρξη απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για την ένταση με την Τουρκία

Οι δύο πρωθυπουργοί προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις για την ένταση με την Τουρκία. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία, με στόχο την επίλυση προβλημάτων. Απευθυνόμενος στην Άγκυρα, ανέφερε ότι πρέπει «να κατανοήσει η Τουρκία ότι χρειάζεται να παίξει και εκείνη ένα ρόλο που σέβεται τους λαούς της περιοχής».

Από τη πλευρά του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «αφύσικο» η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία να εμπόδιζε τη συνεργασία με την Ελλάδα.

«Μετά την ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία είχε ρόλο διαμεσολαβητή με τα αραβικά κράτη, το Ισραήλ προσπαθεί να συμπληρώσει το διπλωματικό κενό προσεγγίζοντας την Ελλάδα», αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ του Reuters.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθειας αμερικανικών όπλων. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε πως έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ, τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτός «διάλογος» με την Άγκυρα για αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα, εμπλοκή υπάρχει και με τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Φράνσις Ριγκιατόνε. Σύμφωνα με το Mega, οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάγωσαν τον διορισμό του, με το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης είναι ταυτισμένος με τις κυβερνήσεις των χωρών που υπηρετεί και συγκεκριμένα της Τουρκίας, στην οποία έχει υπηρετήσει ήδη δύο φορές.

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο για την επίσκεψη Νετανιάχου

Στην Αθήνα ο Νετανιάχου εν μέσω αντιδράσεων

Με τη συνδρομή της Μοσάντ ο Νετανιάχου στην Αθήνα