Πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, αλλά και κατασχέσεις καταθέσεων έχει επιβάλλει το ΣΔΟΕ σε οίκους μόδας, μεγαλογιατρούς, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Πρόκειται για ελέγχους που έχουν γίνει έως το τέλος του Νοέμβρη και οι παρατυπίες που συνάντησαν οι ελεγκτές ήταν ουκ ολίγες.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα που δεν συνάδουν με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων, ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατρός είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα 206.000 ευρώ αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, η ελεγκτική αρχή έχει προβεί σε κατασχέσεις των καταθέσεων αυτών.

Ακόμη, τρεις οίκοι μόδας δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ. Όταν, όμως, ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί τους αποδείχθηκε ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο.

Ως επαγγελματικό για να αποφύγουν την φορολογία δήλωναν το σκάφος αναψυχής τους 299 φορολογούμενοι. Το ΣΔΟΕ έχει τώρα δεσμεύσει τα σκάφη αυτά και ελέγχει κατά πόσο είναι πραγματικά επαγγελματικά ή ιδιωτικά σκάφη αναψυχής Χαρακτηριστική η περίπτωση επώνυμου ιδιοκτήτη σκάφους που πλήρωσε τελικά 2,5 εκατ. ευρώ φόρο για να το μετατράψει σε ιδιωτικό. Σημειώνεται ότι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν φέρει μόνο τον Οκτώβριο έσοδα 15 εκατ. ευρώ από αλλαγή χρήσης σκαφών από επαγγελματικά σε ιδιωτικά.

Ads

Ακόμη, οι ελεγκτές κάνουν λόγο «περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ και στους υπαλλήλους τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό.»

Τέλος, το ΣΔΟΕ ελέγχει και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στην περίπτωση αυτή, εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από το ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό.