Ads

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες οργανώσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Επεισόδια σημειώθηκε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς τόσο στην Αθήνα όσο και την Θεσσαλονίκη. Έντεκα άτομα οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα για τα χθεσινά επεισόδια.

Εργαζόμενοι υπό τη σκέπη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Πεδίον του Άρεως. Το πλήθος ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Επεισόδια προκλήθηκαν όταν διμοιρίες των ΜΑΤ επενέβησαν προκειμένου να αποκόψουν μπλοκ αντιεξουσιαστών από τον κεντρικό όγκο των διαδηλωτών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Άμεσα σημειώθηκαν ρίψη δακρυγόνων και διαπληκτισμοί αντιεξουσιαστών με τους αστυνομικούς. Παράλληλα, ένα αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Βεραντζέρου και Πατησίων τυλίχτηκε στις φλόγες. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε, ωστόσο, νέες σκηνές έντασης σημειώθηκαν στην Ομόνοια, τη Βουλή και στα Προπύλαια. Μετά το τέλος της διαδήλωσης, ακολούθησαν περιορισμένα επεισόδια στα Εξάρχεια, ύστερα από έφοδο της αστυνομίας. Συνολικά, σημειώθηκαν περισσότερες από 10 προσαγωγές.

Στη -μαζική- διαδήλωση κυριάρχησαν συνθήματα, όπως: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση», «Τονώστε την οικονομία», «Η αγορά υπηρετεί την κοινωνία, και όχι η κοινωνία την αγορά». Την κινητοποίηση χαιρέτισε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος στο πρόσφατο συλλαλητήριο δέχθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση χημικό από την αστυνομία: «Και σήμερα, παρόλο που δεν βρίσκομαι κοντά σας, λογαριάστε με ότι είμαι ‘παρών’», αναφέρονταν σε σχετικό μήνυμα το οποίο διαβιβάστηκε στη διαδήλωση.

Μαζική η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 πορείες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχόλιο του ο χρήστης του tvxs mariakaradel, ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη κάλυψε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, με την κεφαλή του όγκου του κόσμου να βρίσκεται στη Βενιζέλου και να φτάνει μέχρι την Καμάρα. Ενδιαφέρουσα παρουσία ήταν οι ωρομίσθιοι από την Κίνηση Ωρομισθίων, οι οποίοι φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν κυβενητικά στελέχη. Τα επεισόδια δεν έλειψαν και στη συμπρωτεύουσα, περιορίστηκαν όμως σε ρίψη μικροαντικειμένων και αυγών από μερίδα διαδηλωτών προς τα ΜΑτ και στη ρίψη δακρυγόνων από τους δεύτερους. Επιπλέον, ομάδα περίπου 30 ατόμων εισέβαλε σε δυο σουπερ-μάρκετ και στη συνέχεια μοίρασε σε περαστικούς τα προϊόντα που πήραν από αυτά.

Ads

Συγκεντρώσεις με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας έγιναν και στην Πάτρα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας επίσης στις 10:00, καθώς και τη Μυτιλήνη.

Στον εισαγγελέα 11 ατόμα

Στον εισαγγελέα προσήχθησαν την Παρασκευή έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, για τα χθεσινά επεισόδια, κατά την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες με αίτημα την άμεση απελευθέρωση τους.

Ο ανήλικος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ από τους υπόλοιπους δέκα, οι πέντε παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος τους αφορά το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης από δράστη που εκτελούσε βιαιοπραγίες με καλυμμένο το πρόσωπο, ενώ ένας από αυτούς βαρύνεται επιπλέον με τα αδικήματα της έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών και απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Οι υπόλοιποι πέντε παραπέμφθηκαν σε δίκη, κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απόπειρα και τετελεσμένες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ένα ακόμη άτομο, ο 12ος από τους συλληφθέντες νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο και για την υπόθεσή του διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε έξι καταστήματα, 4 ξενοδοχεία, τρεις τράπεζες και δύο οχήματα, ενώ τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

«Τα κορόιδα ξύπνησαν, δεν ανέχονται αυτοί που δημιούργησαν την κρίση να πίνουν στην υγειά τους»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, πρωταγωνιστής του πρόσφατου επεισοδίου στο Σύνταγμα, άσκησε δριμεία κριτική αναφορικά με τη σημερινή οικονομική κατάσταση: «Τα κορόιδα ξύπνησαν, δεν ανέχονται αυτοί που δημιούργησαν την κρίση να πίνουν στην υγειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα «άδικα, αντικοινωνικά» μέτρα. «Ούτε καν να διανοηθούν ένα νέο πακέτο μέτρων», πρόσθεσε, κατηγορώντας παράλληλα τους εργοδοτικούς φορείς ότι –με την ευκαιρία της κρίσης- υιοθετούν «πρακτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και την καταπίεση». «Δεν τελειώσαμε, ξεκινάμε», σημείωσε χθες.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας επανέλαβε και σήμερα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ότι η ΓΣΕΕ πρόκειται να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. «Θα έπρεπε να έχουμε κοινή διεκδικητική γραμμή κάποιοι διεκδικούν την απόλυτη αλήθεια, πιστεύοντας ότι είναι οι εργολάβοι του συνδικαλιστικού κινήματος» δήλωσε, αναφερόμενες στις χωριστές πορείες που διοργανώνει το Πανεργατικό Μέτωπο. «Να βλέπουμε ό,τι μας ενώνει, να κάνουμε κοινή προσπάθεια να μη χάσουμε τα κεκτημένα» σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σχετικά με την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη, όχι όμως αντίστοιχη του προβλήματος. Ο πολύς κόσμος νομίζει ότι εξαντλεί το καθήκον του συμμετέχοντας στην απεργία. Υπάρχει μια τάση του κόσμου να δει αμέσως αποτελέσματα στους αγώνες». Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, προβλέποντας ότι η κατάσταση θα είναι άσχημη για τους εργαζομένους και τα επόμενα χρόνια: «Δεν τελειώσαμε με τις κινητοποιήσεις. Σε 7 ημέρες έχουμε το συνέδριό μας. Και το ‘11 και το ‘12 τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά θα πρέπει να εξευρεθούν ακόμη πολλά δισ. ευρώ» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μίλησε για πολιτική ανατροπής των δικαιωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Ο γγ της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι ο μέσος δημόσιος υπάλληλος χάνει σήμερα 3 μισθούς το χρόνο, τάχθηκε κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπογράμμισε ότι παρόλα τα μέτρα η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται με επαχθείς όρους, και στάθηκε στην παράλληλη άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας. Αποδομούνται οι κατακτήσεις των εργαζομένων, διαπίστωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα τελικά θα διογκώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο ίδιος καταδίκασε, εκ μέρους της παράταξής του, της Αυτόνομης Παρέμβασης, την πρόσφατη επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ. Στο Πεδίον του Άρεως βρέθηκε και ο κ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος –απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι συνδικαλιστές της ΝΔ βρίσκονται με σκοπιμότητα πίσω από κινητοποιήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος ο οποίος υποφέρει από τα μέτρα δεν χειραγωγείται από κανέναν». «Τα μέτρα είναι μονόπλευρα, σε βάρος των αδύναμων», πρόσθεσε.

«Οι προβοκάτσιες, οι συκοφαντίες δεν μπορούν να περάσουν»

«Οι εργαζόμενοι όμως δεν θέλουν να πηγαίνουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά, μισθούς και δυνατότητα να ζήσουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια γι αυτούς και τα παιδιά τους. Γι αυτό παλεύουν. Και θα απαντήσουν με ενότητα, με αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει βάθος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ενότητα. Και αυτό το μήνυμα βγαίνει από τη σημερινή συγκέντρωση» δήλωσε, με αφορμή τις κινητοποιήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που συνδέει την επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με άτομα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Πάγκαλος δεν μετράει τα λόγια του. Γι αυτά που είπε χθες θα κληθεί πολύ σύντομα να δώσει απαντήσεις. Οι προβοκάτσιες, οι συκοφαντίες δεν μπορούν να περάσουν. Το λαϊκό και εργατικό κίνημα θα απαντήσει με ενότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με στοιχεία, προκειμένου να σταματήσει αυτή η προβοκατόρικη επίθεση εναντίον μας».

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Την «απρόκλητη» επίθεση με χημικά που δέχθηκε η ομάδα των δημοσιογράφων καταγγέλλει η ΕΣΗΕΜ-Θ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την «απρόκλητη» επίθεση με χημικά που δέχθηκε από τα ΜΑΤ η ομάδα των δημοσιογράφων, η οποία –μεταξύ άλλων διαδηλωτών– συμμετείχε στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Η ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών από τις δυνάμεις της αστυνομίας στο επίκεντρο της ομάδας ατόμων που διαδήλωναν ειρηνικά και σε σημείο μάλιστα όπου ήταν εγκλωβισμένα, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις άσθματος, εκτός των άλλων επιπτώσεων και της αναπνευστικής δυσφορίας που επιφέρει η χρήση δακρυγόνων και παρόμοιων χημικών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τον ψεκασμό του Μανόλη Γλέζου με χημικά και παρά την κατακραυγή που προκάλεσε το γεγονός, η ευκολία με την οποία οι αστυνομικοί αναίτια καταφεύγουν στη χρήση των συγκεκριμένων μέσων εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά εγείρει μεγάλες πολιτικές ευθύνες, τις οποίες οφείλουν να αναλάβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, πρέπει να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς δυνάμεων της αστυνομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Αντιστεκόμαστε στα αντεργατικά μέτρα και την κρατική τρομοκρατία»
Σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων καλούν με ανακοίνωσή τους τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της καταστολής στη χώρα μας αποτέλεσε η προσχεδιασμένη έφοδος των ΜΑΤ ανάμεσα στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων στην οδό Πατησίων, στο ξεκίνημα της πορείας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά «αφορμή», διμοιρίες των ΜΑΤ έκλεισαν το δρόμο σε πρωτοβάθμια σωματεία απαγορεύοντάς τους να συνεχίσουν την διαδήλωση. Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, προβλήθηκε αρχικά η αιτιολογία ότι «έπρεπε πρώτα να περάσει το πανό της ΓΣΕΕ» (!), ενώ στη συνέχεια τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν και να ρίξουν χημικά στους χιλιάδες απεργούς που επέμεναν να συνεχίσουν την πορεία. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένα.

Η επίθεση στην πορεία ήταν σχεδιασμένη από την ίδια την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε άλλωστε χτες ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος σε τηλεοπτική συνέντευξη. Στόχος της είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων γενικά, ώστε με τη βία και τον φόβο να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε.

Η στοχευμένη επίθεση σε εκείνα τα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αγωνιστική διάθεση και ετοιμότητα όλο τον τελευταίο καιρό και στοχεύουν σε ταξικούς ακηδεμόνευτους αγώνες όλων των εργαζόμενων μακριά από τους συμβιβασμούς και τα ξεπουλήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, δείχνει έναν επιπλέον στόχο της κυβέρνησης και των εκφραστών της στον χώρο του συνδικαλισμού: Να απομονώσουν το ταξικό ρεύμα που υπάρχει μέσα στο εργατικό κίνημα. Ανησυχούν και φοβούνται για τη δυναμική που έχει η δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων για ενότητα και κλιμάκωση στον αγώνα των εργαζομένων, κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Είμαστε σίγουροι ότι η επίθεση αυτή έγινε σε πλήρη γνώση και κατά παραγγελία των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, που εδώ και καιρό έχουν αναγορεύσει σε ύψιστους εχθρούς τους όχι τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά το ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα. Το ρεύμα εκείνο που δρα και αναπνέει μέσα στους χώρους δουλειάς και όχι στα πανάκριβα ξενοδοχεία όπου κάνει τα συνέδριά της η ΓΣΕΕ!

Η μαχητική διαδήλωση που έγινε στη συνέχεια, κόντρα στις προκλήσεις της αστυνομίας, έδωσε την αποφασιστική απάντηση. Το ποτάμι της λαϊκής οργής δεν συγκρατείται ούτε καταπνίγεται με τέτοιες μεθοδεύσεις. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα αποφασιστικό αγώνα κατά των αντεργατικών μέτρων και της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Ήρθε η ώρα της κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τα σωματεία καλούν την Παρασκευή στις 5:00 μ.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συμπαράσταση των απολυμένων της Ολυμπιακής. Επίσης, μαζική συμμετοχή των σωματείων στην πορεία την Τρίτη 16/3 στις 6 μμ στα Προπύλαια και σε σύσκεψη του «Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων» την Κυριακή 14/3 στις 10:00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου (Λόντου 6, Εξάρχεια), για να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.