Ads

Φωτογραφία του Δ. Θεοδόση

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας και πάνω από 20.000 στη Θεσσαλονίκη, κατά την πανεργατική απεργία. Ανεξέλεγκτη η χρήση χημικών αερίων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε άλλες πενήντα πόλεις της χώρας.

Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ, πολεοδομίες, τράπεζες, ΟΤΑ, πλοία, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές κ.α. Για απόλυτη επιτυχία κάνει λόγο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει και το ΠΑΜΕ για τη συμμετοχή στη δική του πορεία διαμαρτυρίας.

Ads

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι: “Δέκα μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του μνημονίου. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το «φάρμακο» είναι χειρότερο από την αρρώστια. Κάνει του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα προκειμένου να συντονίσουν από κοινού ευρωπαϊκές ημέρες δράσεις.

Οι διαδηλωτές στην Αθήναπου συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, κατά του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης και του μνημονίου, ενώ μπροστά από τη Βουλή συχνά ακουγόταν ρυθμικά: «Κλέφτες! Κλέφτες! Κλέφτες!».

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές επέμειναν και κατόρθωναν να επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος μετά από κάθε επίθεση με χημικά, όπου και παρέμειναν για ώρες, με τους τελευταίους να εκδιώκονται από τα ΜΑΤ γύρω στις 18:30 το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πρωτεύουσας πάντως παρέμεινε ανυπόφορη από τα δακρυγόνα μέχρι το βράδυ.

Όλοι οι δρόμοι από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα ήταν από νωρίς γεμάτοι με χρησιμοποιημένα φιαλίδια δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης “made in USA” ή “Brasil”, παρά την περσινή εξαγγελία Χρυσοχοΐδη περί μη χρήσης χημικών από την αστυνομία στο μέλλον.

Δεν έλειψαν συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις με βόμβες μολότωφ καθώς και περιστατικά αστυνομικής βίας και σ’ αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Τουλάχιστον έξι πολίτες, ένας φωτογράφος και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν στην Αθήνα. Ο αστυνομικός αποτελούσε μέλος ομάδας που καταδίωκε με μηχανές τους πολίτες πάνω στην πλατεία Συντάγματος (βλέπε φωτο στο τέλος του άρθρου), όταν δέχθηκε επιθεση με βομβα μολότωφ, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί εν μέρει στις φλόγες για λίγα δευτερόλεπτα.

Μεταξύ άλλων, στην πορεία συμμετείχε και μπλοκ από την Κερατέα, όπου ξέσπασαν επεισόδια για ακόμα μία φορά, ταυτόχρονα με την διαδήλωση της Αθήνας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια, μεταξύ ΜΑΤ και νεαρών ατόμων. Εννέα άτομα συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές κινητοποιήσεις ενώ έγιναν 29 προσαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από τη Φινλανδία όπου βρισκόταν, δήλωσε πως “έχει κατανόηση για τους ειρηνικούς διαδηλωτές”. “Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, και ορισμένες φορές ακόμα κι εγώ νιώθω την ανάγκη να ενωθώ με τους διαδηλωτές” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύμφωνα με τον φινλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό YLE. “Ωστόσο”, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, “με το να διαμαρτυρόμαστε απλά δεν οδηγούμαστε πουθενά. Χρειαζόμαστε αποφάσεις που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά για να διορθωθούν τα προβλήματα”.

ΕΣΕΕ: Έως το 90% η συμμετοχή εμπόρων

Σε ποσοστά της τάξεως 80 – 90%, έφτασε η συμμετοχή των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα το χθεσινό κλείσιμο των καταστημάτων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της την ικανοποίησή της για τη δυναμική συμμετοχή του εμπορίου στο τριήμερο κινητοποιήσεων 21 με 23 Φεβρουαρίου 2011, με αποκορύφωμα το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης:
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις μέσα από το φακό του Δ. Θεοδόση

Έκκληση για μάρτυρα σύλληψης στη διαδήλωση της Τετάρτης

Στο βίντεο του ειδησεογραφικού οργανισμού RT φαίνεται η σύλληψη διαδηλωτή (53 δευτερόλεπτο), ενώ ένας άλλος διαδηλωτής με αμαξίδιο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Ο συλληφθέντας παραπέμπεται σε δίκη με πλημμελήματα. Παρακαλείται ο Διαδηλωτής – Αυτόπτης Μάρτυρας με το αμαξίδιο να επικοινωνήσει άμεσα (μέχρι αύριο το πρωί) γιατί είναι απαραίτητη η μαρτυρία του στο δικαστήριο (μεσημέρι).

e.mail: [email protected] και 6974754300