Στην τελική ευθεία μπαίνει το ασφαλιστικό, το οποίο μετά από διάλογο μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών φορέων, παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας. Μεγάλες ανατροπές στο ύψος των συντάξεων αλλά και στα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, το οποίο στοχεύει στην εξοικονόμηση 5 δισ. ετησίως από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ads

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για περίπου ένα 20ήμερο, μετά τη σημερινή έγκριση που θα λάβει από το υπουργικό συμβούλιο, παρά τα αρχικά σχέδια να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση.

Στο μεταξύ, «μουδιασμένο» φαίνεται να στέλνει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή, φοβούμενο νέες «διαρροές» μετά την «ανταρσία» των Σακοράφα, Δημαρά και Οικονόμου κατά την ψήφιση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων που εισηγήθηκε η τρόικα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει, οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό είναι οι εξής:

Ads

1. Ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι το 2018 τα ταμεία θα είναι το ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και ο ΟΓΑ για τους αγρότες. Σημειώνεται ότι όσοι προσληφθούν ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, το ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ από 01/03/2013 θα ενταχθούν στο ΙΚΑ.

2. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και δεύτεροι δουλεία, θα υποχρεούνται να καταβάλουν ασφάλιστρα εις διπλούν.

3. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2018 τα πέντε τελευταία χρόνια θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα, ενώ τα παλαιότερα με το ισχύον σήμερα, ενώ το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τη βασική προνοιακή σύνταξη που τους αντιστοιχεί και θα είναι της τάξης των 360 περίπου ευρώ (ποσό το οποίο θα χορηγείται σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία και σε όσους αν και ανασφάλιστοι τη δικαιούνται λόγω εισοδηματικών κριτηρίων) και από εκεί και πέρα η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με συντελεστές ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι, που θα κυμαίνονται από το 0,7% έως το 2,5%, ανά πενταετία εργάσιμου βίου.

4. Καθιερώνεται πλαφόν μέγιστης σύνταξης στα 2.773 ευρώ.

5. Αλλάζει το ποσοστό αναπλήρωσης για παλαιούς ασφαλισμένους. Το μέτρο δεν θα θίξει όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ωστόσο, εάν έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που ισχύει στο ΙΚΑ, δηλ. 2% των μηνιαίων αποδοχών, θα πρέπει να υπολογίζουν το τμήμα της σύνταξης τους από την 1η ιανουαρίου του 2013 και μετά, με το ποσοστό του ΙΚΑ.

6. Οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του εκάστοτε ταμείου και η επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 20% της κύριας σύνταξης.

7. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ με κλιμάκωση της εισφοράς από το 3% έως το 9%.

8. Φορέας καταβολής της διαδοχικής σύνταξης παραμένει ο τελευταίος φορέας προσαύξησης. Σημειώνεται ότι για όσους καλύπτονται από τουλάχιστον 2 ταμεία θα υπάρχει συντελεστής ωρίμανσης της τάξης του 0,06%.
9. Διαχωρίζονται οι κλάδοι των συντάξεων από τον κλάδο των παροχών υγείας, με στόχο την εξίσωση παροχών-καλύψεων.

10. Περιορίζεται η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

11. Βαρύτερο τίμημα θα έχουν να πληρώσουν από εδώ και πέρα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την υπηρεσία τους πρόωρα. Έτσι ενώ σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι υπόκεινται μείωση της τάξης του 4,5% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, η μείωση που προβλέπει το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό, θα είναι της τάξης του 6%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα άνω των 61 έτη.

12. Τα όρια ηλικίας των γυναικών θα αρχίσουν να αυξάνονται από το 2011 ώστε το 2013 να ανέλθουν στα επίπεδα των ανδρών. Τα όρια των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων με 35ετία θα αυξηθούν από το 58ο στο 60ο έτος, ενώ παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών. Τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας για όσους προσλήφθηκαν πριν το 1983 παραμένουν ως έχουν.

13. Το οικόσιτο προσωπικό θα πληρώνεται και θα ασφαλίζεται μέσω κουπονιού που θα αγοράζεται από τον εργοδότη από το ΙΚΑ και θα ρευστοποιείται από τον εργαζόμενο είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, είτε σε τράπεζες.

14. Καθιερώνεται ποινή σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου απασχολούνται. Συγκεκριμένα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους είναι κάτω από 55 χρονών ενώ μειώνονται οι συντάξεις σε όσους λαμβάνουν άνω των 730 ευρώ, αν είναι μεγαλύτεροι.

15. Αυστηροποιείται το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο «πλαστών» συντάξεων.