Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση» αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «θα την ξεπεράσει». «Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο. Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές».

Ads

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για “να αναμορφώσουν” το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση». «Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Εθνος της Κυριακής, ο κ. Καν είχε δηλώσει ότι «αν ήμουν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνα και εγώ με τον ίδιο τρόπο», γιατί καταλαβαίνει τα προβλήματα των εργαζομενων…

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε την Τρίτη, την δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.

Ads