Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 5% έως και 40% από την 1η Ιανουαρίου 2012 προβλέπει νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους.

Ads

Κατά το υπουργείο Εργασίας, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά άνω των 300 ευρώ, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα ταμειακά ανοίγματα.

Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Εν τω μεταξύ, το επικουρικό ταμείο της ΕΥΔΑΠ, που είναι ελλειμματικό εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση στο ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση. Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρησης των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ, καθώς και το ΤΑΝΜΠΥ των ναυτικώ πρακτόρων. Ήδη το Ταμείο Υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίηση κρατικό ομόλογο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για παροχές υγείας.

Ads

Οι συντάξεις αυτών των Ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά κατά 5% έως και 40% από το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου. Αντίθετα, δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ, το επικουρικό ταμείο του Δημοσίου, στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές και στους ΟΤΑ.