Την μείωση των απαραίτητων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης κατά τη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και της υφυπουργού Αννας Νταλάρα µε τη ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για δήμευση περιουσίας όσων παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τα ένσημα που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μειώνονται από τα 200 στα 120, ενώ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα 80 ένσημα μειώνονται στα 50.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, προανήγγειλε με ραδιοφωνικές δηλώσεις της την προώθηση ρύθμισης για όσους μετανάστες «κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ρ/σ Βήμα 99,5, υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή και από κοινού με τον κ. Κουτρουμάνη και την κ. Κατσέλη συζητείται να προχωρήσουν στη μείωση του αριθμού των ενσήμων που σε ορισμένες κατηγορίες είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν, ενώ όπως ανέφερε ενσωματώνεται μια ακόμη οδηγία, η οποία όπως διευκρίνισε θα είναι έτοιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προβλέπει κυρώσεις στους εργοδότες που απασχολούν Έλληνες και ξένους εργαζόμενους σε καθεστώς “μαύρης εργασίας”.

Αναφερόμενη στους μετανάστες που στερούνται των απαραίτητων δικαιολογητικών, εκτίμησε, με βάση στοιχεία της ΕΛΑΣ και των Εργατικών Κέντρων, ότι θα παραμείνουν περί τους 500.000 μετανάστες, ενώ για τα κέντρα υποδοχής, διευκρίνισε ότι “δεν είναι κτίρια”, αλλά θεσμοί. Επίσης είπε ότι θα γίνεται, “διακρίβωση στοιχείων και διακρίβωση του τι ζητάς… Ή δύνασαι να απελαθείς, λόγω των νόμων, ή δεν είναι δυνατή η απέλαση”.

Ads

Όπως η ίδια ανέφερε, όσοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων δεν θα μπορούν να περιφέρονται ασκόπως. Επισήμανε δε, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα διεργασία όπου θα εκδίδεται μια προσωρινή άδεια τριών ή έξι μηνών όπου οι μετανάστες θα μπορούν να πάνε σε διάφορα μέρη της χώρας να εργαστούν μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Ακόμα και η δήμευση περιουσίας όσων απασχολούν προσωπικό µε «µαύρη εργασία» εξετάζεται στο πλαίσιο υιοθέτησης της κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν δηλώνουν έλληνες και αλλοδαπούς εργαζοµένους, σύμφωνα με «Τα Νέα». Εκτός από την πρόβλεψη κυρώσεων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν σκέψεις για αναβάθµιση και εντονότερη ενεργοποίηση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο θα αναλάβει εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί επίσης η επικείµενη επικαιροποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία χορηγούνται οι άδειες παραµονής σε µετανάστες που διαµένουν νόµιµα στη χώρα. Προκειμένου να μην χάσουν την άδεια αρκετοί μετανάστες λόγω δυσχέρειας στην εξεύρεση των απαιτούµενων ενσήµων, προωθούνται ευνοϊκότερες διαδικασίες για την έκδοση ή ανανέωση των αδειών.

Οπως πρόσφατα είχε αναφέρει η κ. Νταλάρα εξετάζεται κατά κύριο λόγο να µειωθεί ο απαιτούµενος αριθµός ενσήµων, ενώ µελετάται και το ενδεχόµενο να υπάρξουν ειδικές ρυθµίσεις και για µετανάστες που έχασαν στο πρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας παραµονής τους εξαιτίας έλλειψης ενσήµων. Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 μετανάστες θα µπορέσουν να κάνουν χρήση των ρυθµίσεων αυτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με «Τα Νέα», στο τραπέζι των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας µε συνδικαλιστικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και εκπροσώπους µεταναστών, είναι και η ενδεχόµενη πρόβλεψη να αποκτούν δικαίωµα εργασίας όσοι µετανάστες υπαχθούν στο λεγόµενο «καθεστώς ανοχής», που συνεπάγεται πως δεν µπορούν να απελαθούν άµεσα από την Ελλάδα.