Δραστική μείωση των εισακτέων, ακόμη και μέχρι 50% αναμένεται να εισηγηθούν οι διοικήσεις των ΑΕΙ – ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές. Την ίδια στιγμή, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ανακοίνωσε χθες πως φέτος δεν θα δοθούν υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Ads

Μέχρι και 50% λιγότερους εισακτέους ζητούν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Στόχος είναι τα ιδρύματα να ανασάνουν από την πληθώρα των μετεγγραφών που δέχονται κάθε χρόνο, καθώς και το να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δεδομένου του ότι πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Πρόκειται για μια άποψη την οποία φέρεται να συμμερίζεται το σύνολο σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έχει ήδη διαμηνύσει ότι φέτος θα εισακουστούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έστειλε από τις 7 Ιανουαρίου έγγραφο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας ζητώντας από τις διοικήσεις τους να στείλουν τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων σε αυτά. Το σύνολο των προτάσεων αυτών αναμένεται να έχει σταλεί στο υπουργείο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ads

Οι προτάσεις, λοιπόν, που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί κάνουν λόγο για δραστική μείωση των εισακτέων, που ξεπερνά ακόμη και το 50%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ΤΕΙ Πειραιά, που αναμένεται να ζητήσει μόλις έναν φοιτητή ανά τμήμα, καθώς και το ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο προτείνει την εισαγωγή φέτος μόλις 100 υποψηφίων, από τους 250 που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η μείωση στις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων
, καθώς για παράδειγμα στο ΤΕΙ Πειραιά την 1-10-2009 ο προϋπολογισμός πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν 6.500.000 ευρώ και σήμερα η τελική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4.972.500 ευρώ. Η σχετική χρηματοδότηση, δηλαδή, μειώθηκε κατά 1.527.500 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης δέχονται περισσότερους φοιτητές
από όσους πρότειναν ή δηλώνουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του «Έθνους», μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις από αυτές που τελικά δόθηκαν.

ΙΚΥ: ψαλίδι στις υποτροφίες στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας

Ότι δεν θα χορηγήσει φέτος υποτροφίες για προγράμματα διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Η απόφαση αυτή, σημειώνεται, ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

«Κάθε χρόνο οι θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα ήταν λιγότερες.
Φέτος η εισήγηση ήταν για 50 θέσεις, αλλά τελικά αυτές δε θα προκηρυχθούν. Το ενδιαφέρον πάντως των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες υποτροφίες κάθε χρόνο ήταν μεγάλο. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα υποτροφιών για Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και για τον τρόπο επιλογής και χρηματοδότησης, θα βγουν νεότερες ανακοινώσεις», δήλωσε η διευθύντρια Υποτροφιών του ΙΚΥ, Ιωάννα Αδαμαντιάδου.

Πέρσι προκηρύχθηκαν 80 θέσεις υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα, το 2009 – 2010 50, ενώ τα ακαδημαϊκά έτη 2008 – 2009 και 2007 – 2008 οι θέσεις ανήλθαν σε 65 για κάθε χρονιά.