Στα 23 δισ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο 9μηνο του 2009

Ads

Στα 23,019 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2009, έναντι στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κάλυψαν μόλις το 59,4% του ετήσιου στόχου, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες του κρατικού κάλυψαν το 77,5% του ετήσιου προβλεπόμενου στόχου. Οι δαπάνες για τόκους από την άλλη πλευρά, κάλυψαν το 89,2% του στόχου αυτού.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο ανήλθαν σε 35,214 δισ. ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 59,287 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 51,822 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 66,878 δισ. ευρώ.

Ads

«Καρφώσε» τη ΝΔ στον Αλμούνια ο Παπακωνσταντίνου

Επιστολή για τα οικονομικά πεπραγμένα της ΝΔ απέστειλε στον Χ. Αλμούνια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και η αξιολόγηση των μέτρων που έλαβε η ΝΔ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής μόλις 2,3 δισ. ευρώ των 4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, για τη μείωση του ελλείμματος. Μηδενικά έσοδα καταγράφονται δε από τα μέτρα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Στο κόκκινο η ανεργία

Στο 15,6% διαμορφώθηκε η πραγματική ανεργία το 2009, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικού συνεργάτη του ινστιτούτου εργασίας ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, στον ρ/σ ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει τους 550.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, με τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης να πλήττονται περισσότερο από όλους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 9,7%, από 9,6% που ήταν τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι κατέγραψε οριακή μεταβολή στο -0,1%.