Φωτογραφίες, όπου απεικονίζονται δυνάμεις των ΜΑΤ να χτυπούν διαδηλωτές με πυροσβεστήρες στις 11 Μαΐου 2011, δημοσιεύσει σήμερα «Το Βήμα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. ότι στη διάρκεια των επεισοδίων τα ΜΑΤ «δεν είχαν βγάλει πυροσβεστήρες από την ειδική θήκη στη στολή τους». Στις κινητοποιήσεις της 11ης Μαΐου τραυματίστηκε βαρύτατα και ο 31χρονος Γιάννης Καυκάς, πιθανότατα από πυροσβεστηρα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ads

Κατά την κατάθεσή του, η οποία ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο Γιάννης Καυκάς περιέγραψε τον τρόπο τραυματισμού του από αστυνομικούς των ΜΑΤ ενώ σχετικές καταθέσεις έχουν δώσει άλλοι 20 διαδηλωτές. Ο 31χρονος σπουδαστής, όμως, αρνήθηκε να δώσει δείγμα DNA προκειμένου να διαπιστωθεί αν ταυτοποιείται με αντίστοιχα ίχνη βιολογικού υλικού που έχουν ανιχνευθεί σε κατασχεθέντες πυροσβεστήρες και κλομπ από αστυνομικούς των ΜΑΤ που συμμετείχαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας.

Ο 31χρονος διαδηλωτής τραυματίσθηκε σε επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον μπλοκ διαδηλωτών στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής, όπου συμμετείχε με άλλους περίπου 20-30 διαδηλωτές στο μπλοκ «Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων». Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ενώ οι γιατροί που τον εξέτασαν ανέφεραν ότι ο τραυματισμός του έγινε από αμβλύ όργανο, πιθανολογώντας ότι πρόκειται για πυροσβεστήρα. Οι διαδηλωτές μίλησαν για απολύτως αναίτια επίθεση ενώ οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν τη βία, επικαλέσθηκαν επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ και βαριοπούλες νωρίτερα, περιστατικό πάντως το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από το υπάρχον οπτικό υλικό.

Οι φωτογραφίες αυτές κατατέθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τους δικηγόρους Αντωνία Λεγάκη και Κώστας Παπαδάκης, που χειρίζονται την υπόθεση του τραυματισμού του 31χρονου διαδηλωτή, στους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφαλείας. Όπως αναφέρει «Το Βήμα», τις φωτογραφίες φέρεται να τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα διαδηλωτές που παρακολουθούσαν τα δρώμενα. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται αστυνομικοί να επιτίθενται σε διαδηλωτές ενώ δύο από αυτούς φέρεται να έχουν βγάλει τους πυροσβέστες από την ειδική θήκη τους και να τους χρησιμοποιούν στην επίθεση.

Ads

Σημειώνεται ότι τους πυροσβεστήρες κρατούν ένα – δύο αστυνομικοί από κάθε διμοιρία και πρέπει να τους χρησιμοποιούν μόνο προκειμένου να σβήσουν φωτιά που μπορεί να έχει αρπάξει η στολή ενός συναδέλφου τους από βόμβες μολότοφ. Ομως, όπως ανέφεραν άλλοι διαδηλωτές, «σε αυτήν την περίπτωση οι πυροσβεστήρες βγήκαν για να χτυπήσουν».