Την επικείμενη αγορά των 6 γαλλικών φρεγατών Fremm από την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, την ώρα που λάμβανε χώρα η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί στο Παρίσι και ενώ αναμένονταν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας –με τους Μέρκελ και Σαρκοζί να έχουν προγραμματίσει κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη, για την ελληνική οικονομία. Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αναρωτιούνται για τα «ανταλλάγματα» από την αναμενόμενη παροχή βοήθειας.

Ads

Ο κ. Μπεγλίτης, ανακοινώνοντας την αγορά, σημείωσε πως πρόκειται για υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι συνομιλίες Ελλάδας-Γαλλίας για την αγορά φρεγατών ξεκίνησαν το 2009, και, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Tribune, το κόστος της υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2010.

Κατά την έξοδό του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνάντηση, «όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν θέματα «που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: η μεσογειακή συνεργασία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα οι ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως η ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης».

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και την Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα, έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ads

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγίον και με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ, ενώ παραχώρησε και συνεντεύξεις στα γαλλικά έντυπα Le Monde και Politique Internationale.

Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο και η στήριξη που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση συνδέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την αγορά των γαλλικών φρεγατών. Τονίζοντας το κόστος, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η αγορά των φρεγατών αποτελεί «μόνο ένα στοιχείο που δείχνει γιατί «δεν υπάρχουν χρήματα» για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες», διερωτώμενο για το «είδος της βοήθειας» και τα «ανταλλάγματα» που προσδοκά από τις πιο ισχυρές χώρες η κυβέρνηση.

Ο ΛΑΟΣ, από την πλευρά του, θέτει το ερώτημα «αν η διάθεση αλληλεγγύης που -καθυστερημένα- επιδεικνύουν η Γαλλία και η Γερμανία συμπεριλαμβάνει και ανάληψη υποχρέωσης αγοράς εκ μέρους μας οπλικών συστημάτων».

«Η χώρα μας ξοδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της ΕΕ για αμυντικές δαπάνες και αντί αυτό το ποσοστό να είναι το πρώτο που θα έπρεπε να μειωθεί για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία ώστε να εξοικονομηθούν πόροι προς όφελος μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση πράττει ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», σε συνάντηση που είχε ο κ. Μπεγλίτης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EADS, υπεύθυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη, Bernhard Gerwert, εκφράστηκε εκ μέρους του Γερμανού μάνατζερ, η επιθυμία της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας για ενεργοποίηση της μονογραφείσας σύμβαση του 2001, που προέβλεπε την προμήθεια 60 Eurofighter, ύψους τότε 5 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζει μάλιστα ότι οι πρεσβείες των χωρών αυτών απέστειλαν πρόσφατα επιστολή προβολής του Eurofighter προς το υπουργείο Άμυνας. Αρμόδια πηγή, ωστόσο, φέρεται να δήλωσε στα «Νέα» ότι δεν υπήρξε προσπάθεια διασύνδεσης της επικείμενης οικονομικής βοήθειας από Γαλλία και Γερμανία με την ανάθεση παραγγελιών.