Οι 6 από τους 9 συνολικά συλληφθέντες της χθεσινής βραδιάς, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνελήφθησαν στην οδό Σπ. Τρικούπη στα Εξάρχεια με την κατηγορία της συμμετοχής σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πορείας και τη διάλυση του κυρίως όγκου της, ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνολικά 292 προσαγωγές και 9 συλλήψεις.

Ο κ. Δρογώσης, κάτοικος Εξαρχείων, είδε τη σύλληψη από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας επί της Σ. Τρικούπη. Όπως εξηγεί: «Από τον 5ο όροφο της Σπ. Τρικούπη και Δεληγιάννη, ακούμε κόσμο να περπατάει από κάτω και βγαίνουμε 3 άτομα στο μπαλκόνι. Βλέπουμε περίπου 100 νεαρά άτομα να περπατούν ειρηνικά, χωρίς να προχωρούν σε καμία βίαιη κίνηση, χωρίς μαντίλια, χωρίς τσάντες. Απλά επειδή υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας περπατούσαν στο δρόμο. Δεν ήταν συγκροτημένοι, απλώς προχωρούσαν με φορά από την πλατεία Εξαρχείων προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες και εμφανίζονται από τη Σπ. Τρικούπη και Αλεξάνδρας περίπου 40 μηχανάκια της Ομάδας ΔΕΛΤΑ με μεγάλη ταχύτητα και ορμούν πάνω στον κόσμο. Ο κόσμος διαλύεται και αρχίζει να τρέχει πανικοβλημένος προς τη Δεληγιάννη, την Πατησίων και την πλατεία. Ορισμένους από αυτούς, τους προσπερνούν οι μηχανές και τους κλείνουν.

Ads

Ακολουθεί χαμός. Οι άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ βαράνε στο ψαχνό. Τους χτυπούσαν άσχημα. Με κλομπ, στο κεφάλι παντού. Παράλληλα, ορισμένοι που βρίσκονταν πάνω σε μηχανές, χτυπούσαν τον κόσμο εν κινήσει.

Ο κόσμος άκουσε τη φασαρία, βγήκε στα μπαλκόνια και άρχισε να φωνάζει. Τους έλεγε: σας έχουμε σε βίντεο, σας κρατάμε… Κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά, ανοίγοντας τις πόρτες των πολυκατοικιών για να μπουν μέσα. Κάπως έτσι ηρέμησαν λίγο.

Στη συνέχεια, αυτούς που έπιασαν τους έβαλαν σε δύο πιλοτές. Μετά από λίγη ώρα, κατέφτασαν στο σημείο και 2-3 διμοιρίες των ΜΑΤ. Αφού τους χτυπούσαν για 2-3 λεπτά, τους ακινητοποίησαν και τους φόρεσαν χειροπέδες. Έναν από αυτούς τον έσερναν κατάχαμα από τη μία πιλοτή στην άλλη. Το θέαμα ήταν αηδιαστικό.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, κανένας αστυνομικός δεν έβγαλε το κράνος, προφανώς για να μην αναγνωριστούν τα πρόσωπά τους.

Πλέον, άρχισε να μαζεύεται κόσμος στο δρόμο και άρχισε να φωνάζει να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τις εισόδους των πολυκατοικιών και επί μισή ώρα ο κόσμος δεν είχε πρόσβαση στο σπίτι του. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στα παιδιά να κάνουν κουράγιο και στους αστυνομικούς να σταματήσουν να τους χτυπούν.

Στο τέλος, όταν ήρθε ένα βανάκι και πήρε τους συλληφθέντες, οι οποίοι ήταν σε κακή κατάσταση… -ένα παιδάκι μάλιστα είχε χτυπήσει πολύ γιατί τρέχοντας για να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια κολόνα, και μετά κάτω, ενώ οι αστυνομικοί των βαρούσαν- οι αστυνομικοί είχαν κάτι μπουκάλια που έπαιρναν από κάτι σακούλες… φαινόταν πάρα πολύ ύποπτο και ο κόσμος άρχισε να τους φωνάζει. Προφανώς ήταν μια προσπάθεια να τους ενοχοποιήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε οι περισσότεροι, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

Το πρωί της Τετάρτης, οι συνολικά 9 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της συμμετοχής σε επεισόδια και απείθεια. Το tvxs επικοινώνησε, επίσης, με την κ. Χαρά Παπαγεωργίου, μέλος της ομάδας νομικής βοήθειας που παραβρέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία. Όπως μας ενημερώνει, «ήρθη η προσωρινή κράτηση για όλους τους συλληφθέντες. Για τους 5 ενήλικους, ορίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσής του για το ερχόμενο Σάββατο στην Ευελπίδων. Ένας ανήλικος που τον βαραίνουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, οδηγήθηκε στον ανακριτή, ενώ ένας άλλος ανήλικος πήρε τακτική δικάσιμο και αφέθηκε ελεύθερος».

Το βίντεο μας το έστειλε ο χρήστης Oktana, με την παρακάτω σημείωση: «Το βίντεο είναι από κινητό και πολύ σκοτεινό. Είναι ελάχιστα μετά τις εισβολές των Δέλτα και ΜΑΤ στη Σπ. Τρικούπη και πάνω αριστερά στο βίντεο είναι καμιά δεκαριά ΜΑΤάδες που δέρνουν το παιδί που σκόνταψε και αναφέρει ο Δρογώσης».

Πηγή φωτογραφίας: athens.indymedia.org